Τα όσπρια, τα λαχανικά και το ψάρι «κάνουν καλό». Να το πείτε στο παιδί σας αλλά, αν δεν του αρέσουν, μην περιμένετε να φάει μπουκιά. Τα παιδιά δεν συνδυάζουν τη γεύση με την υγεία, οπότε και η μαμά έχει για μόνο όπλο της την πονηριά της αλεπούς και την ευφυΐα του Αϊνστάιν για να τα πείσει να φάνε τα φασόλια και τα ραδίκια που απεχθάνονται. Και τον κεφτέ, πολύτιμο σύμμαχό της. Ο οποίος χωράει αλλά και κρύβει τα πάντα!

DEYTERA--REVITHOKEFTEDES

Τα κόλπα
*Ο κεφτές φτιάχνεται με όλα τα όσπρια περασμένα από το multi, όλα τα λαχανικά και με ψάρι.
*Για τη συνοχή του, μπορείτε να τον πλάσετε με αλεύρι, με μουλιασμένα δημητριακά όπως νιφάδες βρόμης, με ρυζάλευρο, πλιγούρι, τραχανά ή με βρασμένη πατάτα.
*Μην το παρακάνετε με τα μυρωδικά, ιδιαίτερα τον δυόσμο και τον μαϊντανό, γιατί τα παιδιά τσινίζουν με τα «πράσινα», ιδιαίτερα αν φορούν σιδεράκια. Προτιμήστε το τυρί, που αρέσει σε όλα ή λίγη ξερή ρίγανη. Αν βάλετε φρέσκο μυρωδικό, περάστε το από το multi.
*Η ίδια ζύμη μπορεί να πλάσει μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια που θα γίνουν τηγανητά ή μεγάλα και πιο χοντρά, μπιφτέκια ή burgers, που ψήνονται με λίγο ελαιόλαδο στο φούρνο.
*Μια κόκκινη σάλτσα, λίγη μαγιονέζα ή μια σος γιαουρτιού πλάι στα κεφτεδάκια θα βοηθήσει το παιδί να «βουτήξει» τον κεφτέ σε μια αγαπημένη και οικεία γεύση.
*Το μέλι, το πετιμέζι και το συκόμελο δίνουν τη γλύκα που λατρεύουν όλα τα παιδιά. Αν τα προσθέσετε στη βινεγκρέτ, μπορεί να συμφιλιωθούν με μια πράσινη σαλάτα.
*Η πίτσα ή η πίτα, καμουφλάρουν επίσης πολλά λαχανικά και όσπρια.
*Εκτός από τον κεφτέ, η σάλτσα για μακαρόνια με κιμά μπορεί να καμουφλάρει οτιδήποτε τρώγεται στον πλανήτη, αν πρώτα το περάσετε από το multi.

21120509_6312_kalabokokeftedes

Οι πονηριές
*Του σερβίρετε χορτοκεφτέ και σας ρωτάει τι έχει μέσα. Καθυστερήστε την απάντηση μέχρι να δοκιμάσει την πρώτη μπουκιά – που θα του αρέσει. Έτσι θα δεχτεί ευκολότερα τη λέξη σπανάκι που του κάνει… μπλιαξ! Αν επιμένει, αρχικά απαντήστε «μα, κεφτεδάκι είναι, που σου αρέσει».
*Ενθουσιάστε το προκαταβολικά. Ανακοινώστε με πάρτι-διάθεση ότι σήμερα θα φάμε burgers ή πίτσα. Δεν είναι ανάγκη να διευκρινίσετε ότι το μπέργκερ είναι από φακές και ότι στην πίτσα θα έχει κολοκυθάκια και μελιτζάνες.
*Αν ξέρετε ότι του είναι αδιανόητο να δεχτεί τη λέξη «μελιτζάνα», περιγράψτε του όλα τα υπόλοιπα υλικά ξεχνώντας τη μελιτζάνα.
*Ετοιμάστε το προσκήνιο και το παρασκήνιο. Φτιάξτε μια φανταστική ιστορία με τα ρεβίθια που είναι το αγαπημένο φαγητό του δικού του σούπερ ήρωα. Να την επαναλαμβάνετε όσο πιο συχνά γίνεται, μέχρι να ολοκληρωθεί η… πλύση εγκεφάλου.
*Η παλιά, καλή μέθοδος με το παραμύθι έχει πάντα αποτελέσματα. Ακόμη κι αν είναι σημαντικό να μάθει να τρώει μόνο του, μην το αφήνετε μόνο του με μια φασολάδα μπροστά του. Στα «δύσκολα» φαγητά καθίστε μαζί του και ταΐστε το με πολλά παραμύθια για φασόλια, φανταστικά κατορθώματα και ήρωες.
*«Παντρέψτε» το πιο αγαπημένο του φαγητό με αυτό που απεχθάνεται. Αν λατρεύει το γιαούρτι, φτιάξτε του φακοκεφτέδες με σάλτσα γιαούρτι.
*Τα παιδιά αντιδρούν αλλά και μιμούνται. Δείξτε του με ενθουσιασμό πόσο σας αρέσουν τα λαχανικά και τα όσπρια και φάτε τα μπροστά του με μεγάλο ενθουσιασμό.

keftedes1

Μήπως το κάνεις λάθος;
*Ενίοτε ένα παιδί δεν τρώει μια κλασική φασολάδα, μια ρεβιθάδα ή τα λαδερά φασολάκια. Δεχτείτε ότι έχει κι αυτό τα γούστα του, όπως εσείς. Μπορεί, όμως, να λατρέψει το burger από φασόλια, το σπανάκι-κεφτέ ή τα φασολάκια γκρατέν. Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές μέχρι να καταλήξετε ότι δεν τρώει κάτι. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εντυπωσιάσει.
*Μην το πιέζετε, μην τρέχετε ξοπίσω του με κάτι που δεν του αρέσει, μην το μαλώνετε. Αν δεν τρώει τα ρεβίθια, δεν πειράζει, την ίδια θρεπτική αξία θα την πάρει από τις φακές ή τα φασόλια. Το ίδιο και τα λαχανικά ή τα φρούτα: πάνω κάτω όλα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία.

PARASKEYH-GAVROKEFTEDES

Το παιδί και το ψάρι
Η γατίσια όραση είναι ίσως το ελάχιστο δώρο μιας τσιπούρας στον οργανισμό μας. Κάτω από το ιατρικό μικροσκόπιο, η ψαροφαγία αποδεικνύεται ο βράχος που πάνω του σπάνε τα μούτρα τους οι χειρότερες από τις αρρώστιες των καιρών, και 1-2 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο για τα μάτια αλλά και την καλή εγκεφαλική λειτουργία του.
*Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα τοσοδούλι κοκαλάκι που κάποτε έκατσε στην μπουκιά του, μπορεί να το μεταμορφώσει για πάντα σε εχθρό του ψαριού. Όταν καθαρίζουμε το φρέσκο, πιέζουμε πάντα με τα δάχτυλα τη μπουκιά να βρούμε το κρυμμένο κοκαλάκι.
*Το κατεψυγμένο φιλέτο χωρίς κόκαλα είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει την καριέρα του ένας δεινός ψαροφάγος.
*Το ριζότο με καλαμαράκι, η μακαρονάδα, ένα θαλασσινό burger και ο κεφτές, ίσως του πέσουν πιο light από μια σφυρίδα α λα σπετσιώτα ή μια ψαρόσουπα.