Για ένα φαγητό που μοιάζει τόσο εύκολο να φτιαχτεί -δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από αυγά και νερό-, τα βραστά αυγά μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά όταν φτάσετε στο κομμάτι του ξεφλουδίσματος.

Όπως και να τα σπάσετε, σίγουρα σας παίρνει κάποιο χρόνο μέχρι να απομακρύνετε όλο το τσόφλι. Για να μην πούμε για τις φορές που μαζί με το τσόφλι φεύγουν και κομμάτια από το ασπράδι, αφήνοντας πίσω τους αυγά με…κενά. Ξέρουμε, δεν χαλάει η γεύση του αυγού, αλλά όλο αυτό είναι κάπως εκνευριστικό, ειδικά όταν υπάρχουν τρόποι να το αποφύγετε.

Ναι, σωστά διαβάσατε, μπορείτε να φτιάξετε βραστά αυγά που ξεφλουδίζονται εύκολα, ακολουθώντας μερικές εξίσου εύκολες συμβουλές.

1. Μην χρησιμοποιείτε πολύ φρέσκα αυγά
Τα πολύ φρέσκα αυγά, που έχουν μαζευτεί εκείνη την ημέρα για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ομελέτες ή για να κάνετε αυγά μάτια, αλλά για βραστά προτιμήστε τα αυγά που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ και είναι μερικών ημερών.

2. Βάλτε τα αυγά σε βραστό νερό
Αντί να βάζετε τα αυγά ταυτόχρονα με το κρύο νερό στην κατσαρόλα, για να βράσουν μαζί, προτιμήστε να βράσετε πρώτα το νερό και μετά να τα προσθέσετε μέσα, για πιο εύκολο ξεφλούδισμα. Το μεγαλύτερο ρίσκο με αυτό τον τρόπο είναι ότι μπορεί να σπάσουν εύκολα, τη στιγμή που τα βάζετε στο βραστό νερό, ωστόσο υπάρχει λύση και για αυτό. Για να μειώσετε το ρίσκο, βάλτε τα μέσα στο νερό προσεκτικά και ένα – ένα, με ένα κουτάλι. Επίσης, καλό είναι να έχετε μια μεσαία θερμοκρασία, ώστε να μην βράζει έντονα το νερό και καταλήξουν τα αυγά να χτυπιούνται στα τοιχώματα της κατσαρόλας ή μεταξύ τους. Για σιγουριά, να έχετε κατά νου ότι σε μία κατσαρόλα χωρητικότητας 2 λίτρων, μπορείτε να βράσετε μέχρι 8 αυγά ταυτόχρονα. Παραπάνω από αυτά μπορεί να τσουγκρίζουν μεταξύ τους και να σπάνε κατά τη διάρκεια του βρασμού.

3. Βάλτε χρονόμετρο
7 λεπτά για μελάτα αυγά με σταθερό αλλά κολλώδη κρόκο, 10 λεπτά για σφιχτά αλλά όχι σκληρά αυγά. Εάν χρησιμοποιείτε αυγά XL μεγέθους, ίσως χρειαστούν βράσιμο για περισσότερο χρόνο.

4. Χαρίστε τους ένα παγωμένο «μπάνιο»
Μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο, τα αυγά πρέπει να βγουν από την κατσαρόλα και να μπουν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός τους. Αφήνετε τα αυγά μέσα στο παγωμένο νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να κρυώσουν λίγο και να μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε εύκολα, χωρίς να καίτε τα δάχτυλά σας.

5. Ξεφλουδίστε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο νερό
Μπορεί να πρέπει να αφήσετε τα αυγά για 2-3 λεπτά μέσα σε κρύο νερό, για να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, αλλά δεν τα αφήνετε και να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφλουδίσετε. Αντιθέτως όσο ακόμη κρατούν θερμοκρασία, τα ξεφλουδίζετε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Έτσι, τα τσόφλια απομακρύνονται πιο εύκολα. Επίσης, βοηθάει το να σπάτε πριν το βρασό αυγό, από το πιο πλατύ άκρο του, όπου βρίσκεται και ο αεροθάλαμος και να ξεκινάτε το ξεφλούδισμα από εκεί.

Σημείωση: Όσα βραστά αυγά δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε αμέσως, μην τα ξεφλουδίζετε. Ολόκληρα συντηρούνται για περισσότερο και μπορείτε να τα έχετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Δείτε επίσης:
Φτιάχνουμε τα πιο ζουμερά αβγά σκραμπλ

Τα τηγανητά αβγά της Κρίσι Τέιγκεν που ξεσήκωσαν το Twitter

Αυγοσαλάτα με πέστο φρέσκων μυρωδικών