To Thanksgiving, πες το και Ημέρα των Ευχαριστιών, μπορεί να είναι αμερικάνικο έθιμο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι αυτοί που το γιορτάζουν και στην Ελλάδα.

Αν φέτος αποφάσισες να το κάνεις πιο επίσημο και αντί να βγείτε με την παρέα σου σε κάποιο από τα εστιατόρια που σερβίρουν ανάλογο μενού αυτή τη μέρα, θέλεις να ετοιμάσεις το επίσημο γεύμα με τα χεράκια σου, δες μερικές χρήσιμες συμβουλές. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσαμε πότε πρέπει να μαγειρέψεις κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα, για να οργανωθείς σωστά και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή να βάλεις στο φούρνο τις τάρτες, ενώ η γαλοπούλα δεν έχει ψηθεί ακόμα.

Έως και μία εβδομάδα πριν, μπορείς να ετοιμάσεις και στη συνέχεια να καταψύξεις την cranberry sauce και σπιτικό ζωμό γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Από την προηγούμενη μέρα πάλι, μπορείς να ετοιμάσεις όλα τα γλυκά και τις τάρτες, να τα έχεις στον ψυγείο ή στον πάγκο -ανάλογα με το είδος-, για να γλιτώσεις χρόνο και κυρίως για να είναι ο φούρνος διαθέσιμος την Ημέρα των Ευχαριστιών για να ψηθεί η γαλοπούλα.

Ειδικά για τις τάρτες, να έχεις στο μυαλό σου ότι οι πιο κλασικές επιλογές είναι:
* τάρτα κολοκύθας
* τάρτα με μήλα
* pecan pie
* δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτιάχνουν και τάρτα με γλυκοπατάτες

Για τη γαλοπούλα δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική από το να ψηθεί την ίδια ημέρα που θα σερβιριστεί, ώστε να παραμείνει ζουμερή και να φτάσει στο τραπέζι ζεστή. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να την πασπαλίσεις με τα αγαπημένα σου καρυκεύματα από το προηγούμενο βράδυ, για να απορροφήσει γεύσεις. Όσο για το χρόνο μαγειρέματος, υπολόγισε 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά της γαλοπούλας και κατόπιν 45 λεπτά για κάθε κιλό επιπλέον. Δες επίσης, χρήσιμα tips για την επιλογή, το ψήσιμο και το τεμάχισμα της γαλοπούλας ΕΔΩ.

Η σάλτσα gravy φτιάχνεται τελευταία στιγμή, καθώς την ετοιμάζεις με τα υγρά που θα μείνουν στο ταψί όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της γαλοπούλας. Η γέμιση από την άλλη, αν δεν μπει μέσα στη γαλοπούλα μπορεί να φτιαχτεί λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα του γεύματος. Οι Αμερικανοί προτιμούν τη γέμιση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κυβάκια ψωμιού, μπορείς να τη βρεις ΕΔΩ, παρέα με άλλες παραλλαγές αν δεν σου αρέσει η ιδέα του ψωμιού.

Ακολουθούν τα συνοδευτικά. Τα πράσινα φασολάκια κατσαρόλας μπορείς να φτιάξεις όσο ψήνεται η γαλοπούλα -υπολόγισε ότι θέλουν περίπου 1 ώρα για να είναι έτοιμα. Οι γλυκοπατάτες και ο πουρές πατάτας επίσης φτιάχνονται στην κατσαρόλα, άρα όπως και τα φασολάκια ξεκινάς να τα ετοιμάζεις περίπου 1 ώρα πριν το σερβίρισμα του φαγητού. Τα λαχανάκια Βρυξελλών πάλι, θέλουν φούρνο, οπότε αν θέλεις να τα φτιάξεις θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τη γαλοπούλα και με την προϋπόθεση ότι ο φούρνος σου είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει και η σχάρα όπου θα ακουμπήσει το πυρίμαχο σκεύος με τα λαχανάκια. Χρειάζονται περίπου 1 ώρα ψησίματος και μπορείς να δεις μια νόστιμη συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών ΕΔΩ. Τέλος, τις σαλάτες μπορείς να τις φτιάξεις από το πρωί, ανακατεύοντας όλα τα υλικά που δεν αλλάζουν χρώμα ή δεν πανιάζουν από την υγρασία σε μπολ (όπως τα μήλα και τα κρουτόν, για παράδειγμα) και χωρίς να τα περιχύσεις με το dressing. Αυτά τα υλικά θα μπουν στη σαλατιέρα, πριν το σερβίρισμα της σαλάτας στο τραπέζι.