Έμεινε φαγητό από την προηγούμενη μέρα; Απλώς ανακυκλώστε το!

Ένας από τους βασικούς κανόνες της οικιακής οικονομίας είναι να μην πετάμε τίποτε, ανακυκλώνοντας το περίσσιο μαγειρεμένο φαγητό σε νέες δημιουργίες, με φαντασία και σε ελάχιστο χρόνο.

Σκεφθείτε ότι κάθε εβδομάδα μπορεί να «χάνουμε» και πάνω από 50 ευρώ εφόσον πετάμε το περίσσευμα. Στην Αθήνα, σε μεσοαστικά σπίτια, μέχρι και τη δεκαετία του ’70 ήταν συνηθισμένη η έκφραση «σήμερα θα φάμε ρετάλια», κάνοντας τη μεταφορά από τον κόσμο του υφάσματος και της μοδιστρικής στον κόσμο της κουζίνας, αφού ρετάλια ήταν τα υπόλοιπα από τα τόπια των υφασμάτων.

Και μπορεί το φαγητό της προηγούμενης μέρας να μην είναι ό,τι καλύτερο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αλλά οι παλιότερες είχαν μια σοφία που αποδεικνύεται πολύτιμη και σήμερα. Για μια εβδομάδα, λοιπόν, βάλτε στοίχημα με τον εαυτό σας να μην πετάξετε τίποτα και ακολουθήστε τις συμβουλές μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που περίσσεψαν

Χωριάτικη σαλάτα
Λιώνουμε την υπόλοιπη στο μπλέντερ και την προσθέτουμε σε λαδερά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά, στη γέμιση για γεμιστά) και σε οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα για κοτόπουλο ή κρέας.

Χωρίς να τη λιώσουμε μπορεί να προστεθεί σε μια ομελέτα.

Πολτοποιώντας τη στο μούλτι, έχουμε μια ωραιότατη και ελληνικότατη γκασπάτσο, μια κρύα σούπα δηλαδή αξεπέραστης νοστιμιάς που χρειάζεται μόνο κρουτόν για να ζωντανέψει.

Φτάχνουμε μια σαλάτα ζυμαρικών με βίδες ή με μικρά ριγκατόνι.

Πράσινη σαλάτα
Την κάνουμε μια γρήγορη σούπα, βράζοντάς τη σε ζωμό λαχανικώνή κότας, για 4-5 λεπτά, με μπόλικο λεμόνι και ένα μικρό ζυμαρικό (προαιρετικά).

Την προσθέτουμε ψιλοκομμένη σε σπανακόρυζο, πρασόρυζο ή λαχανόρυζο.

Την προσθέτουμε σε γέμιση για πίτες, σουφλέ και τάρτες.

Φτιάχνουμε ένα πολύ γρήγορο φρικασέ με φιλετάκια κοτόπουλου στο τηγάνι, που μόλις γίνουν θα περιχύσουμε με τη σαλάτα και θα αφήσουμε να πάρουν μια βράση για 3-4 λεπτά.

Φτιάχνουμε σάντουιτς για το γραφείο ή/και το σχολείο.

Ταιριάζει εξαιρετικά σε ένα ριζότο με λευκό κρασί.

Ψητό κοτόπουλο ή κρέας
Το μετατρέπουμε σε κοκκινιστό ή λεμονάτο με ρίγανη. Τα πιπέρια και τα μπαχάρια του ψητού δίνουν βάθος στη γεύση.

Μακαρόνια
Φτιάχνουμε γκρατέν με τριμμένα τυριά, αλλαντικά, αρακά ή σπανάκι και βούτυρο (καλύπτουμε με μπεσαμέλ και ψήνουμε στον φούρνο).

Εναλλακτικά γίνονται και ομελέτα: Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο, αναμειγνύουμε τα μακαρόνια με 3 χτυπημένα αβγά, ζαμπόν σε κομματάκια και τριμμένα τυριά και τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Κιμάς από τη χτεσινή μακαρονάδα
Έχετε δοκιμάσει γεμιστά με κιμά; Τον προσθέτουμε στη γέμιση σε ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια ή οποιοδήποτε λαχανικό.

Σοτάρουμε με πλιγούρι, κρεμμύδι, κουκουνάρι, μυρωδικά και μαϊντανό και κάνουμε ντολμαδάκια με παντζαρόφυλλα, μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλλα.

Και φυσικά, φτιάχνουμε κιμαδόπιτα! Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά, σβήνουμε με μισό ποτηράκι λευκό κρασί και μόλις τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με 2 φλιτζάνια διάφορα τριμμένα τυριά, ελάχιστη κανέλα και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά.

 

Δείτε επίσης: 

Φριτάτα με περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι

Πώς να μειώσεις αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων

Σφουγγάτο με κιμά