Βάλε στα ντουλάπια τα υλικά που σου λύνουν τα χέρια στα δύσκολα και σε βγάζουν ασπροπρόσωπο στους ξαφνικούς επισκέπτες.

ladi-xidi_94431604

Η λίστα μπορεί να σου φανεί μεγάλη, ωστόσο τα καλά εφοδιασμένα ντουλάπια σε βοηθούν να μαγειρέψεις υπέροχα φαγητά για εσένα, την οικογένεια και τους φίλους σου, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Αν αγχώνεσαι για τις ημερομηνίες λήξης, πρόκειται κυρίως για τρόφιμα μακράς διαρκείας που χρειάζονται απλώς σωστή φύλαξη για να συντηρηθούν (να μην εκτίθενται σε μεγάλη ζέστη ή υγρασία), ενώ όσον αφορά στο χώρο που καταλαμβάνουν στην κουζίνα σου, τα περισσότερα από αυτά τα υλικά, όπως για παράδειγμα τα μπαχαρικά, πιάνουν ελάχιστο χώρο στο ντουλάπι.

konserves_151732484

Κονσέρβες, οι αναγκαίες

* Ντομάτα κονκασέ. Όταν δεν έχεις φρέσκιες ντομάτες, οι κονσέρβες με ντομάτα κοκνασέ σου λύνει τα χέρια. Μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε σάλτσες, σούπες, κοκκινιστά και φαγητά φούρνου που θέλουν ντομάτα.
* Φασόλια, μανιτάρια, καλαμπόκι. Μπαίνουν σε σάλτσες, σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά και σε πολλές ακόμη συνταγές, δίνοντας νόστιμες πινελιές στο φαγητό αλλά και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
* Τόνος, σολομός, σαρδέλες και λοιπά ψάρια. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι η πιο εύκολη λύση για ένα πλήρες και ελαφρύ γεύμα, είτε τα βάλεις σε ένα πιάτο ζυμαρικών είτε τα συνοδεύσεις απλά με μια πράσινη σαλάτα. Μάλιστα, αν έχεις μια κονσέρβα με αντζούγιες μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και ως καρύκευμα σε σάλτσες, όπως η κλασική σάλτσα για τη σαλάτα του Καίσαρα.
* Γάλα καρύδας. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολή, ωστόσο αν είσαι φίλος της ethnic κουζίνας το γάλα καρύδας είναι απαραίτητο. Μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε σούπες και κάρυ, χαρίζοντας κρεμώδη υφή και υπέροχη γεύση.

ospria-zumarika_15121399

Πακέτα, οι καλύτεροι φίλοι της μαγείρισσας

* Ρύζι. Το βρίσκεις σε πολλές ποικιλίες και μπαίνει σε ακόμη περισσότερες συνταγές. Μακρύκοκο, καρολίνα, νυχάκι, γλασσέ, αναποφλοίωτο, μπασμάτι, αρμπόριο, καστανό, είτε έχεις όλες τις ποικιλίες στο ντουλάπι είτε κάποιες από αυτές έχεις σίγουρα μια λύση για ριζότο, συνοδευτικό, γέμιση ή επιδόρπιο, ενώ μπαίνει και στα όσπρια της προηγούμενης μέρας μεταμορφώνοντας τα.
* Ζυμαρικά. Ισχύει το ίδιο όπως και με το ρύζι. Κοινώς τουλάχιστον 1 πακέτο ζυμαρικών πρέπει πάντα να βρίσκεται στο ντουλάπι σου για να ετοιμάζεις μακαρονάδες, παστίτσιο, συνοδευτικά και σαλάτες, που είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Ακόμη και πίτες μπορείς να φτιάξεις με τα ζυμαρικά.
* Όσπρια. Κάποια όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια, θέλουν την προετοιμασία τους από την προηγούμενη μέρα ή αλλιώς μούλιασμα για να ψηθούν πιο εύκολα αλλά υπάρχουν και τα όσπρια της ευκολίας όπως οι φακές και τα μαυρομάτικα φασολάκια που μπαίνουν απευθείας στην κατσαρόλα και σου δίνουν νόστιμες σούπες αλλά και σαλάτες με όσπρια.

dimitriaka_194165528

* Δημητριακά και σπόροι. Η κινόα, το πλιγούρι και το κριθάρι είναι ιδανικά υλικά για να φτιάξεις γευστικά φαγητά ενώ αποτελούν και μια πολύ καλή βάση για σαλάτες. Επιπλέον, με βρώμη και δημητριακά πρωινού έχεις και μια γρήγορη και εύκολη λύση για πρωινό και ελαφρύ βραδινό γεύμα, ενώ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για να πανάρεις κρέας ή να τα προσθέσεις σε μίγμα κιμά για κεφτεδάκια και μπιφτέκια αντί τριμμένης φρυγανιάς, καθώς και σε μίγμα για κέικ και cookies.
* Αλεύρι για όλες τις χρήσεις & αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Μπορεί σε κάποιες συνταγές να απαιτείται σκληρό ή μαλακό αλεύρι, καλαμποκάλευρο, ολικής άλεσης ή τέλος πάντων κάποια άλλη ποικιλία ωστόσο για να πανάρεις κρέας, να κάνεις μια εύκολη ζύμη, ένα χυλό, να δέσεις σάλτσα, να κάνεις μπεσαμέλ, κέικ και μπισκοτάκια κάνεις δουλειά με ένα πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
* Ξηροί καρποί. Οι αγαπημένοι σου ξηροί καρποί δεν είναι μόνο καλή λύση για σνακ αλλά και για  το φαγητό και τα γλυκά, μιας και μπαίνουν σε σαλάτες και γλυκά δίνοντας πολύ νοστιμιά. Καλό είναι να επιλέγεις βέβαια ωμούς ξηρούς καρπούς που δεν περιέχουν αλάτι.

moustarda_144392686

Βάζα και μπουκάλια, τα νόστιμα

* Ελαιόλαδο. Μπαίνει σχεδόν παντού και τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό και τις σαλάτες δεν τη βρίσκεις σε άλλες λιπαρές ουσίες. Στα συν ότι είναι και το πλέον υγιεινό.
* Ξίδι. Το βρίσκεις σε διάφορες μορφές για να επιλέξεις αυτή που σου αρέσει περισσότερο και δίνει νοστιμιά σε dressing, μαρινάδες καθώς και σε κάποια φαγητά.
* Μέλι. Μια ακόμη αγαπημένη τροφή που κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες και δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι σου μιας και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Δίνει γλύκα στο γιαούρτι, το γάλα και τα ροφήματα, αλείφεται στο ψωμί, μπαίνει σε γλυκά αλλά και σε φαγητά και μαρινάδες.
* Μουστάρδα. Τη χρησιμοποιείς για να συνοδέψεις ψητά κρέατα και λουκάνικα, μπαίνει σε dressing, μαρινάδες και σάλτσες χαρίζοντας απίστευτη νοστιμιά και τη βρίσκεις σε διάφορες γεύσεις για να καλύπτει όλα τα γούστα.
* Σόγια σως. Ένα ακόμη ethnic υλικό που έχει μπει στην κουζίνα μας τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας επάξια τη θέση του ακόμη και σε μη ethnic συνταγές μιας και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να καρυκεύσεις διάφορα φαγητά όπως τα κεφτεδάκια, ενώ μπαίνει και σε μαρινάδες και σάλτσες.

mpaxarika_110178992

Μπαχαρικά & βότανα, τα αναντικατάστατα

Χωρίς αλάτι και πιπέρι φαγητό δε γίνεται! Για να δώσεις βέβαια έξτρα νοστιμιά στα πιάτα χρειάζεσαι και κάποια μπαχαρικά. Στα καταστήματα μπαχαρικών βρίσκεις μια τεράστια γκάμα από μπαχαρικά, βότανα ή μίγματα που απογειώνουν γευστικά κάθε πιάτο. Μην αγχώνεσαι όμως, δε χρειάζεται να έχεις όλα αυτά και με τα βασικά γίνεται δουλειά. Από το ντουλάπι σου λοιπόν δεν πρέπει να λείπουν: ρίγανη, κανέλα, κύμινο, μπαχάρι, σπόροι κόλιανδρου, μοσχοκάρυδο, φύλλα δάφνης, πάπρικα γλυκιά και καπνιστή, μπούκοβο, τσίλι, κάρι και τζίντζερ.

pelte-ntomatas_265301504

Έξτρα αλλά όχι περιττά

* Ζωμοί σε μορφή κύβου ή ψυγείου. Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να φτιάχνεις το δικό σου σπιτικό ζωμό, οι έτοιμοι ζωμοί σου λύνουν τα χέρια για να δώσεις νοστιμιά στο φαγητό σου.
* Ελιές. Για τις σαλάτες, για μεζές αλλά και για τις σάλτσες.
* Κάπαρη. Για σαλάτες και σάλτσες.
* Συμπυκνωμένος πολτός ντομάτας. Για έξτρα γεύση και χρώμα στις σάλτσες και τα κοκκινιστά.
* Ξηρή μαγιά. Για ζύμες και ψωμί.
* Αποξηραμένα φρούτα. Για σνακ και για topping σε γιαούρτι και μπολ δημητριακών. Ταιριάζουν επίσης σε κέικ και γλυκά.
* Κακάο. Για λαχταριστά ροφήματα αλλά και για να δώσεις σοκολατένια γεύση σε κέικ, cookies και γλυκά.

zaxari_106940906

* Ζάχαρη. Μπορεί για όσους βάζουν ζάχαρη στον καφέ και τα ροφήματα να είναι ένα υλικό που δε λείπει ποτέ από την κουζίνα τους, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που δεν τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Καλό είναι βέβαια να υπάρχει ένα πακέτο λευκή ή καστανή ζάχαρη σε κάθε κουζίνα, είτε για τον καφέ των καλεσμένων σου είτε για να φτιάχνεις γλυκά.
* Μπέικιν Πάουντερ. Στις συνταγές που δε χρησιμοποιείται αλεύρι που φουσκώνει μόνο του το μπέικιν πάουντερ είναι απαραίτητο, καλό είναι λοιπόν να μη λείπει από το ντουλάπι σου.
* Κέτσαπ, μαγιονέζα, Tabasco. Οι λαχταριστές σάλτσες που χαρίζουν έξτρα νοστιμιά και χαρακτηριστική γεύση στα πιάτα.