Ανακαλύπτουμε μικρά μυστικά που αποδεικνύουν ότι η καθημερινότητά ενός διαβητικού στο τραπέζι κάθε άλλο παρά βαρετή μπορεί να είναι…

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή στη διαδικασία του μεταβολισμού των θρεπτικών ουσιών που παίρνουμε τρώγοντας. Κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι τα αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το ουσιαστικό, λοιπόν, πρόβλημα είναι η αδυναμία του οργανισμού να διαχειριστεί σωστά τη γλυκόζη. Δεν είναι και τόσο δύσκολο, όμως, να τον βοηθήσετε…

Βασικές συμβουλές

1) Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να βοηθήσετε το σάκχαρο να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Καταναλώνετε λοιπόν τις σωστές συνιστώμενες ποσότητες οργανωμένα και σε σταθερές ώρες και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είστε σε καλό δρόμο.

2) Φροντίζετε τα γεύματά σας να είναι υγιεινά και να περιλαμβάνουν ποικιλία από διάφορες ομάδες τροφίμων. Επιλέγετε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως στον ατμό, ψήσιμο στη σχάρα ή βράσιμο.

3) Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν πολύ στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Καλό επίσης είναι να αποφεύγετε φαγητά με ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών. Στο κομμάτι της γλύκας, οι ειδικοί επιτρέπουν τεχνικές γλυκαντικές ουσίες, όπως ασπαρτάμη και στέβια. Δεν φαντάζεστε πόσο λαχταριστά επιδόρπια μπορείτε να φτιάξετε με αυτά.

shutterstock_202999846

Καταναλώστε ελεύθερα
Υπάρχουν ορισμένες τροφές και ποτά που περιέχουν λιγότερο από 5γρ. υδατανθράκων, συνεπώς μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μερικές τέτοιες τροφές είναι λαχανικά όπως το αγγούρι, τα ραδίκια, η ρόκα και το μαρούλι και μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το σέλινο και το σκόρδο. Το ξίδι, το λεμόνι, και η μουστάρδα ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία. Από ροφήματα και αναψυκτικά ο καφές και το τσάι χωρίς ζάχαρη, καθώς και η σόδα είναι απολύτως ακίνδυνα, ενώ μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η ρίγανη, η κανέλα, η βανίλια η πάπρικα και το μοσχοκάρυδο δίνουν πιο ευχάριστη γεύση στο φαγητό χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.

shutterstock_206589625

Σνακ για τη λιγούρα
Ποιος είπε ότι σε μια απογευματινή -και όχι μόνο- λιγούρα το σνακ δεν μπορεί να είναι υγιεινό και προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες; Ένα κριτσινάκι ολικής αλέσεως ή μια φρυγανιά με μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά θα σας καλύψουν μέχρι το επόμενο γεύμα. Μια φέτα γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά και μια φέτα ψωμί είναι επίσης μια από τις πολλές εναλλακτικές που μπορείτε να τσιμπήσετε στην αναμονή για το ραντεβού με το επόμενο πιάτο της ημέρας. Λίγα ντοματίνια, μερικά στικς πολύχρωμων πιπεριών, ακόμα και 2 κουταλιές της σούπας με ξηρούς καρπούς και λίγες σταφίδες θα βοηθήσουν να ξεγελάσετε την πείνα της στιγμής.

Νόστιμα και υγιεινά στέκια
Η τάση για υγιεινή διατροφή είναι πλέον παγκόσμια τάση και στην εστίαση, με πολλά εστιατόρια να περιλαμβάνουν στα βασικά τους μενού και πιάτα για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως και για διαβητικούς. Ακόμα και ζαχαροπλαστεία αναλαμβάνουν να «νοστιμίσουν» τη ζωή των ατόμων με διαβήτη με ειδικές αλμυρές αλλά και γλυκές προτάσεις.

Και μερικές νόστιμες συνταγές κατάλληλες για διαβητικούς.

Κέικ για διαβητικούς με ανθότυρο, αμύγδαλα και lime

Μηλόπιτα με αλεύρι ολικής και πορτοκάλι για διαβητικούς

Λεμονάδα με στέβια και βασιλικό