Από τις αγαπημένες συνήθειες μικρών και μεγάλων για πρωινό είναι μία φέτα αλειμμένη με βούτυρο. Τις περισσότερες φορές όμως, έχει προηγηθεί μία «μάχη» για να απλώσουμε πάνω στο ψωμί ή τη φρυγανιά το σκληρό από το ψυγείο βούτυρο.

Δεν αποτελεί είδηση, το γνωρίζετε ήδη, όταν το βούτυρο μπαίνει στο ψυγείο, το αποτέλεσμα είναι να σκληραίνει και να χρειάζεται να μείνει αρκετή ώρα εκτός, προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μπορούμε να το διαχειριστούμε εύκολα. Όλο αυτό βέβαια μπορεί να αποφευχθεί απλά διατηρώντας το βούτυρο εκτός ψυγείου.

Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια και σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αφενός είναι προϊόν, που έχει παστεριωθεί και αφετέρου η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά (περίπου 80%) το καθιστούν λιγότερο ευπαθές έναντι της εμφάνισης βακτηρίων. Συγκεκριμένα, το βούτυρο μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να παραμένει ασφαλές προς κατανάλωση.

Βέβαια, είναι σημαντικό να έχει και η κουζίνα τη σωστή θερμοκρασία, που ευνοεί τη συντήρηση του βουτύρου πάνω στον πάγκο. Ως ιδανική θερμοκρασία δωματίου λοιπόν, εννοούμε ότι η θερμοκρασία της κουζίνας θα πρέπει να είναι σταθερά μεταξύ 19°C-22°C. Με άλλα λόγια, εάν αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ή έχουμε το air condition στους 30°C τον χειμώνα, τότε το βούτυρο στον πάγκο δεν είναι καλή ιδέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βάζουμε το βούτυρο στα ράφια που βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου (που είναι και λιγότερο κρύο μέρος του ψυγείου) και το βγάζουμε εκτός τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρειαστούμε.

Σε τι σκεύος αποθηκεύουμε το βούτυρο;
Για να μείνει το βούτυρο πάνω στον πάγκο της κουζίνας χρειάζεται και το ανάλογο σκεύος. Σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε μία βουτυριέρα, που είναι το κλασικό σκεύος για να βάζουμε βούτυρο. Ωστόσο, οποιοδήποτε σκεύος με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βουτυριέρα».

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να κλείνει αεροστεγώς, για να μην παίρνει το βούτυρο οσμή από τις μυρωδιές της κουζίνας. Επίσης, δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλο γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω, το βούτυρο μπορεί να μείνει στον πάγκο περίπου 1 εβδομάδα, άρα δεν θα πρέπει να βάζουμε μέσα ποσότητες που δεν πρόκειται να καταναλωθούν εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Δείτε επίσης:
Ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά το βούτυρο;

Βούτυρο: Το κάνουμε κλαριφιέ, νουαζέτ και το αρωματίζουμε ποικιλοτρόπως

Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμο βούτυρο μήλου