Αυτό το γλυκό, μας ξεγελά. Εμφανισιακά μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο τσιζκέικ με σοκολατένια επικάλυψη. Όμως, με μια δοκιμή θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για… καμουφλάζ, αφού η γεύση του θυμίζει τον λατρεμένο, μαστιχωτό και ινώδη χαλβά του μπακάλη, και συγκεκριμένα, τον δίχρωμο με το κακάο. Και αυτή η αγαπημένη γεύση με την ανάλαφρη και κρεμώδη υφή του συγκεκριμένου γλυκού θα σας ξετρελάνει.

Όπως ο χαλβάς που λέγεται ότι έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα τον 12ο αιώνα, έτσι και τα γλυκά με τυρί δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη.

Υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση των πρώτων τσιζκέικ από την Ελληνορωμαϊκή εποχή, αλλά η προσθήκη τυριού σε γλυκά και επιδόρπια είναι μια πρακτική που ξεκίνησε ακόμη παλαιότερα, από τη στιγμή που προτοϋπήρξε το τυρί σε συνταγές. Οι Άραβες έχουν στον «τσελεμεντέ» τους πληθώρα σιροπιασμένων σφολιατοειδών που περιέχουν τυριά. Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά τσιζκέικ απέχουν πολύ βέβαια από εκείνα τα γλυκά, αλλά ο συνδυασμός τραγανής βάσης και τυρένιας κρέμας έχει κατακτήσει τις κουζίνες και τους ουρανίσκους ολόκληρου του πλανήτη.

Αυτή η συνταγή κάνει προξενιό το δυτικό φουρνιστό τσιζκέικ με γεύσεις πιο ανατολίτικές. Το ταχίνι και το σουσάμι, μαζί με τη μαύρη σοκολάτα θα απογειώσουν το τσιζκέικ, το οποίο θα μας ξανασυστηθεί μέσω αυτής της συνταγής.

Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. τριμμένα μπισκότα βουτύρου
100 γρ. τριμμένα καρύδια (εναλλακτικά: φιστίκια Αιγίνης/πεκάν)
150 γρ. ζάχαρη
113 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα
3 συσκευασίες τυρί κρέμα των 225 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
80 γρ. ταχίνι
3 κουτ. σούπας μέλι (εναλλακτικά: μελάσα ή σιρόπι σφενδάμου)
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γαρνίρισμα
100 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
100 γρ. μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα 55% κακάο το λιγότερο) σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας σουσάμι ελαφρώς τοσταρισμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C

Κόβουμε έναν κύκλο από λαδόκολλα με διάμετρο 23 εκ. και το τοποθετούμε σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο, ίδιας διαμέτρου.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο μπισκότο, τους ξηρούς καρπούς και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το πιέζουμε καλά στον πάτο και στα τοιχώματα μέχρι τη μέση. Ψήνουμε τη βάση για 10΄ και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 1΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά, το ταχίνι, το μέλι, την κρέμα, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το αλάτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεία κρέμα. Θα χρειαστούμε περίπου 3΄.

Μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα και λειαίνουμε την επιφάνειά της. Ψήνουμε για περίπου 50΄, μέχρι να δέσει το μείγμα της κρέμας και στο κέντρο του να είναι λίγο ρευστό. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το τσιζκέικ να κρυώσει εκεί, με ανοιχτή την πόρτα του φούρνου. Όταν θα είναι χλιαρό, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα. Όταν θα κοντεύει να φτάσει σε σημείο βρασμού την αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και την αφήνουμε λίγα λεπτά να ξεκουραστεί. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε καλά την κρέμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και η γκανάς μας να είναι λεία και γυαλιστερή. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Περιχύνουμε τη γκανάς πάνω από το τσιζκέικ. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα ή για κάποιες ώρες. Ξεφορμάρουμε και έτοιμο!

Δείτε επίσης:

Το τέλειο ισπανικό τσιζκέικ που σπάει όλους τους κανόνες

Cheesecake με ελληνικά φρέσκα τυριά: 6 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Cheesecake μπακλαβά