Γίνεται να φτιάξουμε μια μαγιονέζα με λιγότερες θερμίδες αλλά εξίσου νόστιμη; Γίνεται! Φτιάχνουμε σπιτική «μαγιονέζα» με γιαούρτι και αβοκάντο.

Η μαγιονέζα είναι μια κλασική κρύα σάλτσα που φτιάχνεται με λάδι, κρόκο αυγού, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Συχνά προσθέτουμε μουστάρδα και λεμόνι για να δώσουμε μια πιο έντονη γεύση,

Είναι ιδανική για σαλάτες, ψάρια και κρεατικά, ενώ κάποιοι δεν μπορούν να φάνε πατάτες τηγανητές χωρίς μαγιονέζα. Τα κακά νέα είναι ότι η σάλτσα αυτή έχει πάρα πολλά λιπαρά και είναι μια από τις πιο υπερθερμιδικές τροφές που υπάρχουν -οι θερμίδες που αποδίδει είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τα θρεπτικά συστατικά της.

Αν λοιπόν σας αρέσει η μαγιονέζα, αλλά θέλετε να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά της, υπάρχουν σάλτσες που είναι πολύ πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες.

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συνταγή που προτείνουμε.

Εύκολη σπιτική «μαγιονέζα» με γιαούρτι και αβοκάντο

Υλικά
½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι (10% λιπαρά)
1 ώριμο αβοκάντο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα ξύλο κοπής καθαρίζουμε το αβοκάντο, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τρίβουμε το σκόρδο (ή χρησιμοποιούμε την ειδική πρέσα). Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Δοκιμάζουμε κι αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι.

Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο βαζάκι και τη βάζουμε στο ψυγείο. Επειδή είναι φρέσκια παρασκευή, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Για τους λάτρεις του κόλιανδρου
Εναλλακτικά, αντί για μαϊντανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο φρεσκοκομμένο κόλιανδρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόλιανδρος έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και σε πολλούς δεν αρέσει γιατί τους θυμίζει σαπούνι. Δεν πρόκειται για γευστική παραξενιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιο γονίδιο είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν πολύ πιο έντονα τη γεύση του κόλιανδρου από άλλους και γι’ αυτό τους είναι δυσάρεστη. Η συχνότητα του φαινομένου εξαρτάται κι από την γεωγραφική περιοχή, για παράδειγμα στο Μεξικό, μάλλον δεν έχουν τέτοιο θέμα γονιδίων.

Χρήσιμα tips για το αβοκάντο

* Τα αβοκάντο τα τρώμε όλο τον χρόνο. Όταν τα αγοράζουμε δεν είναι ώριμα, θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για να τα απολαύσουμε.

* Το αβοκάντο είναι ώριμο όταν πιέζουμε τη σάρκα του ελαφρά με το χέρι μας κι εκείνη υποχωρεί.

* Δεν βάζουμε τα αβοκάντο στο ψυγείο γιατί θα μαυρίσουν. Για να τα συντηρήσουμε σωστά τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας, σε θερμοκρασία δωματίου.

* Αν θέλουμε να ωριμάσουν πιο γρήγορα, τα κλείνουμε σε μια χάρτινη σακούλα μαναβικής, βάζουμε μέσα μια ώριμη μπανάνα και τα αφήνουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμα.

* Η σάρκα του αβοκάντο μαυρίζει πολύ γρήγορα όταν κοπεί. Γι’ αυτό το καθαρίζουμε και το χρησιμοποιούμε πάντοτε φρεσκοκομμένο. Για να μην μαυρίσει ρίχνουμε λίγο φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.

 

Δείτε επίσης:
Τσιπς μελιτζάνας με κρέμα αβοκάντο, λάιμ και μέντα

Ανοίγει στο Λονδίνο θεματικό εστιατόριο με συνταγές από αβοκάντο

Μαγειρεύουμε pasta, burger και buffalo wings, όλα vegan!