Το coffee jelly δεν είναι ένα απλό ζελέ αρωματισμένο με καφέ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παρασκευή όπου ο αγαπημένος μας καφές, με την ιδιαίτερη οξύτητα και το άρωμα που μας αρέσει, μετατρέπεται σε ένα δροσιστικό σε ζελέ που μπορούμε να απολάυσουμε κάθε στιγμή της ημέρας.

Η ιδεά του coffee jelly ξεκίνησε στη Βοστόνη του 1827 από κάποιον δαιμόνιο σεφ που έψαχνε τρόπο να εκμεταλλευτεί τον καφέ που του έμενε στο εστιατόριο στο τέλος της ημέρας. «Αφού δεν μπορώ να τον πουλήσω, θα τον σερβίρω ως επιδόρπιο» συνήθιζε να λέει. Ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές γλύκισμα της εποχής, το οποίο μάλιστα γνωρίσε και μέρες δόξας ως συσκευασμένο προϊόν στα καταστήματα τροφίμων. Εκτός από ένα ελαφρύ και δροσιστικό επιδόρπιο, τo coffee jelly μπορεί να σερβιριστεί όλες τις ώρες της ημέρας.

Δοκιμάστε το στο brunch της Κυριακής ή στη θέση του απογευματινού καφέ με τους φίλους στο σπίτι. Η συνταγή που προτείνουμε παρακάτω μπορεί να γίνει με οποιόδηποτε είδος καφέ προτιμάτε, είτε σας αρέσει ο πλούσιος σκούρος καφές με το δυνατό άρωμα είτε τα πιο ελαφριά και αρωματικά χαρμάνια. Η μοναδική προϋπόθεση για ένα απολαυστικό αποτέλεσμα είναι να επιλέξετε καλής ποιότητας καφέ.

Πώς θα ετοιμάσετε το coffee jelly
Βάζετε ένα ποτήρι νερό (250 ml) σε ένα μικρό βαθύ τηγάνι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε 2 κουτ. γλυκού άγαρ-άγαρ, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε καλά μέχρι τα υλικά να διαλυθούν στο καυτό νερό.

Απομακρύνετε το τηγανάκι από τη φωτιά και το αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα φλυτζάνι (250 ml) από τον καφέ της προτίμησής σας. Για ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα, φροντίζετε ο καφές που θα ετοιμάσετε να μην είναι πολύ ελαφρύς, η αναλογία νερού-καφέ να είναι λίγο υψηλότερη από τη συνηθισμένη. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20Χ20 εκ. και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Υπολογίστε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες.

Πώς θα σερβίρετε τα coffee jelly
Τα coffee jelly ταιριάζουν υπέροχα με τη φρέσκια λαχταριστή σαντιγί.

Βάζετε σε ένα μπολ ένα φλυτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος με μια κουτ. σούπας ζάχαρη και το χτυπάτε με το σύρμα ή ένα μικρό μίξερ χειρός μέχρι να γίνει αφράτη και να σχηματιστούν μικρές κορυφές κρέμας στο μπολ. Θυμηθείτε ότι το μυστικό για μια επιτυχημένη σαντιγί είναι η κρύα κρέμα, το κρύο μπωλ και το σταθερό χτύπημα για 2-3 λεπτά.

Αφού το ζελέ έχει παγώσει καλά, κόβετε σε πλέγμα ώστε να δημιουργηθούν κύβοι 1 με 2 εκ. Μοιράζετε τους κύβους σε 4 μπολ και γαρνίρετε με τη σαντιγί.

Για να ολοκλήρωσετε το σερβίρισμα μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένη σοκολάτα, κανέλα ή σκόνη κακάο.

Extra Tip
Σε περίπτωση που δεν έχετε άγαρ-άγαρ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζελατίνη (υπολογίζετε 4 φύλλα των 2 γραμ.), αν και το αγάρ-αγάρ δίνει πάντοτε καλύτερη υφή και πυκνότητα στο ζελέ.

Δείτε επίσης:
Cold brew VS Παγωμένος καφές φίλτρου. Ποιον θα επιλέξεις;

Εσπρέσο, φραπέ και 14 ακόμη καφέδες του κόσμου

Σαντιγί mon amour: Πώς να φτιάξετε την πιο αφράτη σαντιγί