Για να γίνει η μακαρονάδα πραγματικά θεσπέσια πέρα από το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών υπάρχουν και κάποια ακόμη γευστικά μυστικά και θα σας τα αποκαλύψουμε.

Η πολυμορφική σάλτσα ντομάτας
Για τη νοστιμότερη σάλτσα, σιγομαγειρεύετε σε φαρδύ τηγάνι 5 ώριμες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες ντομάτες, 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη. Αν θέλετε, 2 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε και λίγα ντοματίνια σε ροδέλες. Κρατάει 1 εβδομάδα στο ψυγείο και μαγειρεύει χίλιες διαφορετικές μακαρονάδες: Σοτάρετε στο τηγάνι οποιοδήποτε υλικό από λαχανικά, κοτόπουλο, αλλαντικά, κρέας ή τόνο, και την προσθέτετε την τελευταία στιγμή μαζί με τα ζυμαρικά. Στο σερβίρισμα της προσθέτετε το μυρωδικό που σας αρέσει: δυόσμο, μαϊντανό, βασιλικό, ρίγανη ή θυμάρι.

xylopites slider

Στον φούρνο
* Σε ένα κάλεσμα, η μακαρονάδα δεν είναι το ιδανικό πιάτο, αφού σκλαβώνει τη νοικοκυρά στην κουζίνα την τελευταία στιγμή. Τη λύση δίνουν τα ζυμαρικά στο φούρνο, που μπορούμε να ψήσετε έως και 1 ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι, όχι όμως παραπάνω.

* Στην περίπτωση του φουρνιστού, δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι: Να ξεραθεί η επιφάνεια ή να μην ανακατευτεί καλά το ζυμαρικό με τη σάλτσα στο εσωτερικό.

* Γι’ αυτό, όταν έχετε ζυμαρικά σε στρώσεις με κάποιο άλλο υλικό, φροντίζετε να βάζετε μικρές ποσότητες (μισή γέμιση μισό ζυμαρικό) και να προσθέτετε λίγο τριμμένο τυρί και μερικά κυβάκια βούτυρο σε κάθε στρώση ζυμαρικών.

* Για να μην καεί η επιφάνεια, πασπαλίζετε με μια γενναία δόση τυρί και τριμμένη φρυγανιά, ακόμη και όταν το φαγητό σας τελειώνει με μια μπεσαμέλ (όπως το παστίτσιο).

* Βγάζετε τα ζυμαρικά από τον φούρνο μόλις χρυσίσει η επιφάνεια και λιώσει το τυρί. Αν παραψηθεί, χάνει την υφή και τη γεύση του και γίνεται μια αδιάφορη, ξεροψημένη πέτσα.

Στη λαδόκολλα
Μια οποιαδήποτε μακαρονάδα με σάλτσα που μαγειρεύεται στο τηγάνι, μπορεί να γίνει και στη λαδόκολλα. Με αυτή την τεχνική οι γεύσεις και τα αρώματα ανακατεύονται ομοιόμορφα και ποτίζουν το ζυμαρικό. Αφετέρου, σας λύνουν τα χέρια σε περίπτωση που έχετε καλεσμένους, γιατί δεν χρειάζεται να είστε πάνω από τις κατσαρόλες την τελευταία στιγμή. Μπορείτε να ψήσετε τη μακαρονάδα έως και 1 ώρα πριν καθίσετε στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε ζυμαρικά με χρόνο βρασμού από 8 ως 15 λεπτά. Τα βράζετε στο μισό του αναγραφόμενου χρόνου, τα ανακατεύετε με τη σάλτσα που οφείλει να είναι μπόλικη και τα τυλίγετε σε λαδόκολλα που θα βάλετε σε γλάστρα ή σε βαθύ ταψάκι. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 180οC βαθμούς και ανοίγετε το πακέτο στο τραπέζι!

Ο σωστός «γάμος»
* Τα κοντά ζυμαρικά (ριγκατόνι, πένες, φιογκάκια, σέλινο) ταιριάζουν στις σαλάτες.

* Τα μακριά ζυμαρικά ταιριάζουν καλύτερα σε κόκκινες σάλτσες ή σε πλούσιες σάλτσες με κρέας, ψάρι και κοτόπουλο, ενώ τα κοντά σε λευκές σάλτσες.

* Το τυρί που θα τους προσθέσετε δίνει περισσότερη νοστιμιά αν το ανακατέψετε με τα ζυμαρικά πριν τους προσθέσετε τη σάλτσα.

makaronia slider

Τα περισσεύματα ενός πακέτου
* Πολλές φορές στο ντουλάπι μας απομένουν μικρές ποσότητες σε πακετάκια, που από μόνες τους δεν μαγειρεύουν ούτε μια μερίδα. Εκμεταλλευόμαστε τα υπόλοιπα στις χειμωνιάτικες σούπες, ακόμη και τα σπαγγέτι, που θα τα σπάσουμε σε μικρά κομμάτια.

* Τα βρασμένα μακαρόνια που περίσσεψαν από την προηγούμενη γίνονται ωραιότατες ομελέτες ή μακαρονόπιτες.

Στα χαρακώματα της θερμίδας
* Τα ζυμαρικά από μόνα τους δεν παχαίνουν. Μόνον οι σάλτσες που τα συνοδεύουν.

* Τα 200γρ. (μία μερίδα) περιέχουν μόνο 180 θερμίδες.

* Στα ελληνικά εστιατόρια οι μακαρονάδες σερβίρονται σε μερίδες που μοιάζουν με τον Όλυμπο. Οι Ιταλοί, αντίθετα έχουν απόλυτη αίσθηση της ποσότητας που χορταίνει χωρίς να παχαίνει: 120γρ. άβραστης πάστας ή 2 φλιτζάνια βρασμένη, είναι το ιδανικό της γραμμής.

* Το τέλειο διαιτητικό «πάντρεμα» αγαπά τη μακαρονάδα με ντομάτα, οποιαδήποτε σάλτσα ή συνδυασμό λαχανικών, και χωρίς τυρί κατά προτίμηση.

* Στην αγορά των τοπικών και βιολογικών προϊόντων κυκλοφορούν πλέον νοστιμότατα, «εναλλακτικά» ζυμαρικά που σέβονται περισσότερο την υγεία και μακροημέρευσή μας: από καλαμποκάλευρο, από πλήρες αλεύρι, από φάρο, από δίκοκκο σιτάρι (ζέα) ή από σόγια.

* Ενδεικτικά, μια μερίδα μακαρόνια με ντομάτα ή λαχανικά περιέχει 400 θερμίδες όταν ένα κομμάτι παστίτσιο ανεβαίνει στις 700.

Bonus 4 συνταγές με ζυμαρικά:

Λινγκουίνι με τόνο, λεμόνι και άνηθο

Μακαρονάδα με φέτα

Βίδες με ψητά λαχανικά και φέτα

Πικάντικο σπαγγέτι με αβγοτάραχο και ξύσμα εσπεριδοειδών