Με κάτι από Σταχτοπούτα και Halloween και ομορφιά που αγάπησαν όλοι οι φωτογράφοι, η κολοκύθα κυκλοφορεί -για το καλό μας- σε δεκάδες ποικιλίες για να τη μεταμορφώσεις σε εκατοντάδες αλμυρές και γλυκές νοστιμιές.

kolokithes_319363154

Πότε κυκλοφορεί
Οι κολοκύθες εμφανίζονται στα τέλη Αυγούστου και τις βρίσκεις στην αγορά ως τα τέλη Μάρτη. Μια άκοπη κολοκύθα, όμως, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο.

Μια καλή πράξη για τον εαυτό σου!
Τα καροτενοειδή, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που επίσης προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Έχει λιπαρά οξέα που ρίχνουν την πίεση, κάνουν καλό στο μυαλό και την αρθρίτιδα, έχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο που πολεμούν την κατάθλιψη και αστράφτουν το δέρμα. Είναι πλούσια σε όλα, εκτός από τις θερμίδες της!

kolokitha_27338347

Πώς καθαρίζεται
Σε φέτες, όπως ακριβώς το πεπόνι, με μεγάλο και πολύ κοφτερό μαχαίρι, κατά προτίμηση πριονωτό.

Η συντήρηση
* Μερικές κολοκύθες είναι πιο αρωματικές αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να γνωρίζεις, αφού η κολοκύθα αποκαλύπτει τον εσωτερικό της κόσμο μόνο άμα την κόψεις, όπως το καρπούζι.
* Καθαρισμένη κρατά σε τάπερ ή σε σακουλάκι ως και 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
* Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να την τρίψεις στο μούλτι ή τον τρίφτη ή σε πολύ μικρά κυβάκια, να τα χωρίσεις σε ποσότητες για ένα μαγείρεμα και να τις κλείσεις ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια.

kolokitha keik_119650927

Η κολοκύθα στο μενού
* Στην Κρήτη την μαγειρεύουν με ξινόχοντρο και σαλιγκάρια, στη Θεσσαλία την κάνουν γλυκιά κολοκυθόπιτα, στη Μήλο την προσφέρουν «κουφέτο» στους γάμους, στην Ήπειρο και τη Σάμο την φτιάχνουν αλμυρή πίτα, στη Μακεδονία τη φτιάχνουν πίτα μόνο με φρέσκο δυόσμο, ενώ στη Θράκη, ρετσέλι.
* Όμως, μια κολοκύθα μπορεί να σου προσφέρει πολλές περισσότερες χαρές: Σε ένα γενικό κανόνα μπορείς να την αντιμετωπίσεις στην αλμυρή εκδοχή της σαν πατάτα και στη γλυκιά σαν μήλο, αντικαθιστώντας τα συγκεκριμένα υλικά στις δικές σου συνταγές.
* Γίνεται πίτα, τάρτα, σούπα βελουτέ, μπαίνει στα τυροπιτάκια, τρώγεται ωμή στη σαλάτα κομμένη σε λεπτές φλούδες, γίνεται ντιπ, ομελέτα, καγιανάς, σουφλέ, πουρές, μπαίνει στο φούρνο σε ένα χειμωνιάτικο μπριάμ με πατάτες, σελινόριζα και γλυκοπατάτες, ταιριάζει στο ριζότο, μπαίνει στον φούρνο όπως οι πατάτες για να συνοδεύσει πουλερικά και κρέατα.

kolokitha_115425040

* Η πιο εντυπωσιακή της συνταγή, ένα μοσχάρι μαγειρευτό με λαχανικά και κολοκύθα που, αφού μαγειρευτεί, μπαίνει σε μια ολόκληρη κουφωμένη κολοκύθα, σκεπάζεται με το καπάκι της και μελώνει στους 180C στο φούρνο. Σερβίρεται εντυπωσιακά στο τραπέζι, αλλά για να μη λιώσει στο φούρνο και διαλυθεί, καλύτερα να τη βάλεις σε γάστρα ή ταψί.
* Στη γλυκιά της εκδοχή, γίνεται γλυκό του κουταλιού, ρετσέλι μέσα σε πετιμέζι, γλυκιά τάρτα, κέικ, μαρμελάδα, μπισκότα, ψητή στο φούρνο με ζάχαρη και κανέλα όπως τα μήλα ή τα κυδώνια, αφρατεύει ένα σπιτικό ψωμί αν προσθέσεις στο αλεύρι 1 φλιτζάνι πουρέ σοταρισμένης ή ψητής κολοκύθας.

Αγαπάει πολύ
* Από μπαχαρικά, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το κάρι, το τριμμένο μπαχάρι, την κανέλα, την κιτρινόριζα.
* Από φρέσκα μυρωδικά, το δυόσμο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
* Τις σταφίδες.
* Το φρέσκο τζίντζερ και το τζίντζερ σε σκόνη.
* Από τυριά προτιμά το μανούρι και το ανθότυρο.
* Από ξερά μυρωδικά, το θυμάρι αλλά και τη φρέσκια μαντζουράνα και το φρέσκο λεμονοθύμαρο.

OLI_1006_p36b_SEASONAL

Τα μυστικά για να τη μαγειρέψεις
* Το πρόβλημα της κολοκύθας είναι ότι κατεβάζει πολλά ζουμιά, ένα πρόβλημα στην πίτα και την τάρτα, αφού παπαριάζει το φύλλο. Ο πιο εύκολος και νόστιμος τρόπος να τη διαχειριστείς είναι να την κόψεις σε φέτες μαζί με τη φλούδα, να την καθαρίσεις από τα σπόρια και να την ψήσεις με λίγο αλατάκι στο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά. Έτσι γίνεται πολύ γλυκιά, στραγγίζει καλύτερα και καθαρίζεται πανεύκολα από τη φλούδα της.
* Αν δεν τη βάλεις στο φούρνο, μπορείς κομμένη σε κυβάκια να τη σοτάρεις σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
* Σοταρισμένη ή ψητή, γίνεται ευκολότερα πουρές, μπαίνει στην πίτα, την τάρτα ή το κέικ, το ψωμί και τα μπισκότα.
* Προσωπικά, ακόμη και την ψημένη, πριν τη βάλω στο φαγητό την αφήνω μισή ώρα στο στραγγιστήρι, με λίγη πίεση, γιατί πάντα θα βγάλει ζουμάκια.
* Στο ριζότο ή μαγειρεμένη στην κατσαρόλα, απλά την κόβεις σε κυβάκια και την σοτάρεις στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι.
* Στα φαγητά του φούρνου μπαίνει κατευθείαν στο ταψί, κομμένη στο μέγεθος που θέλουμε.

xeskepasti-pita-kolokitha-psi-1

Τα σπόρια
Γεμάτα θρεπτικές ουσίες μπαίνουν πάνω από σούπες, στη σαλάτα, τρώγονται σαν σνακ. Αντί να τα πετάξεις, τα βάζεις μαζί με τις ίνες τους σε μια λεκάνη με νερό. Τα σπόρια σε λίγο θα ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στεγνώνεις με χαρτί, τα απλώνεις σε ένα ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος, τα αλατίζεις και τα ψήνεις στους 150C για 5-10 λεπτά περίπου.

Μεταμορφώνουμε την κολοκύθα σε 4 υπέροχες πίτες:

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα

Πίτα με κίτρινη κολοκύθα, ανθότυρο και καρύδια

Ξεσκέπαστη πίτα με κίτρινη κολοκύθα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα