Όταν σκεφτόμαστε γλυκά φούρνου, όπως κέικ, muffins, μπισκότα και πίτες, πέρα από τη γλυκιά γεύση τους λαχταράμε να έχουν και τραγανή κρούστα. Βέβαια, αυτόν δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει.

Υπάρχει ένα υλικό, που δεν περιλαμβάνεται στις περισσότερες συνταγές, ωστόσο αν το προσθέσετε στα γλυκά σας λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο, τότε θα τους χαρίσει μία τέλεια τραγανή και ελαφρώς καραμελωμένη επιφάνεια. Ο λόγος για την καστανή ζάχαρη turbinado.

Γνωστή και ως raw (ωμή) ζάχαρη, λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας της, η turbinado είναι το καθαρό εκχύλισμα, της πρώτης πίεσης του ζαχαροκάλαμου. Το όνομα της δε, είναι πορτογαλικό και αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής, καθώς η ζάχαρη φυγοκεντρίζεται σε τουρμπίνες και μένει μόνο με τις φυσικές μελάσες της. Στο χρώμα μοιάζει αρκετά με την καστανή ζάχαρη, αν και οι κρύσταλλοι της είναι πιο συμπαγείς και δεν λιώνουν εύκολα στο ψήσιμο.

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό της είναι που την κάνει και ιδανική για να πασπαλίσετε με αυτήν κέικ, πίτες και μπισκότα, ώστε να αποκτήσουν μία ωραία και τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο. Στα συν και η ωραία γεύση καραμέλας που θα δώσει στο γλυκό σας.