Με τις άπειρες συνταγές που μέσα τους βρίσκουμε αβοκάντο τα τελευταία χρόνια, δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν για την ευελιξία του. Η κρεμμώδης σάρκα αυτού του φρούτου γίνεται γουακαμόλε και άλειμμα για το ψωμί, μπαίνει σε σαλάτες, σάλτσες, tacos, αλλά και γλυκά.

Σωστά διαβάσατε, το αβοκάντο ταιριάζει σε γλυκά και ειδικά σε φίνες κρέμες σοκολάτας, χαρίζοντας τους μεταξένια υφή και πλούσιο σώμα, αντικαθιστώντας επάξια την κρέμα γάλακτος -ιδανική επιλογή για να κάνουμε τα γλυκά μας vegan ή νηστίσιμα, δηλαδή. Επιπλέον, η ήπια γεύση του δεν καλύπτει τη γεύση της σοκολάτας.

Για να σας αποδείξουμε πόσο ταιριαστός συνδυασμός είναι το αβοκάντο με την σοκολάτα, σας έχουμε μια συνταγή για βελούδινη μους με βάση το αβοκάντο. Το μυστικό της επιτυχίας της, είναι ότι η διαδικασία παραγωγής της διαφέρει από τις περισσότερες μους με αβοκάντο που κυκλοφορού, όπου όλα τα υλικά χτυπιούνται ωμά στο μπλέντερ με αποτέλεσμα, πολλές φορές η μους να έχει κόκκους από το κακάο και τη ζάχαρη που δεν έχουν διαλυθεί πλήρως.

Για να φτιάξουμε την τέλεια μους σοκολάτας με αβοκάντο λοιπόν, θα ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας ένα ζεστό σιρόπι με κακάο. Στη συνέχεια, θα αλέσουμε τα αβοκάντο στο μπλέντερ για τουλάχιστον 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεία κρέμα και με το μπλέντερ σε λειτουργία, θα προσθέσουμε μέσα το σοκολατένια σιρόπι και τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη και γυαλιστερή μους. Ολοκληρώνουμε αναμειγνύοντας λίγη λιωμένη σοκολάτα για πιο πλούσια γεύση. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις αναλογίες της συνταγής και την διαδικασία βήμα-βήμα…

Μους σοκολάτας με αβοκάντο

Υλικά (για 6 άτομα)
1 φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
¼ φλιτζανιού άγλυκο κακάο σε σκόνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. καφέ εσπρέσσο (προαιρετικά)
¼ κ.γ. αλάτι
2 μεγάλα, ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα (220 γρ. το καθένα)
100 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, το κακάο, την βανίλια, τον εσπρέσσο εάν χρησιμοποιήσουμε και το αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το κακάο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε το κατσαρολάκι για να διατηρήσουμε το σιρόπι ζεστό.

Βάζουμε την σάρκα από τα αβοκάντο στο μπλέντερ και χτυπάμε για τουλάχιστον 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μπλέντερ και με σπάτουλα ξίνουμε τα τοιχώματα για να φέρουμε στο κέντρο τυχόν κομμάτια του αβοκάντο που δεν έχουν πολτοποιηθεί και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν.

Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι κακάο και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί με το αβοκάντο και η μους να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και την ενσωματώνουμε στο μείγμα του αβοκάντο. Μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε τη μους στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρουμε.

Σημείωση
Για αυτή την συνταγή η ιδανική επιλογή σοκολάτας είναι μία με περιεκτικότητα 70% σε κακάο. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σοκολάτα με 85% κακάο, απλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το γευστικό αποτέλεσμα θα διαφέρει κάπως.

Δείτε επίσης:
Αβοκάντο, ο πράσινος χρυσός των Χανίων!

4 τρόποι να αξιοποιήσεις τα πολύ ώριμα αβοκάντο

10 τρόποι να απολαύσετε το αβοκάντο