Γιορτές έρχονται και, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μικρές συναθροίσεις στα σπίτια, λόγω και των συνθηκών, θα έχουν την τιμητική τους. Δίνουμε λοιπόν το έναυσμα για να στήσετε μια επιτυχημένη οινομάζωξη.

Τo σενάριο είναι στημένο γύρω από αλλαντικά και τυριά γι’ αυτό υπολογίστε μια μεγάλη πιατέλα (ή μικρότερες), στην οποία θα στήσετε τα υλικά σας.

Η επιλογή είναι ελεύθερη και έγκειται στην τσέπη του καθενός, αλλά και στο κρασί (ή τα κρασιά) που σκοπεύετε να μοιραστείτε. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τυριά και αλλαντικά με χαρακτήρα, ιδανικά είτε κίτρινα παλαιωμένα, όπως κασέρι και γραβιέρα, είτε λευκά με χαρακτήρα, όπως κατσικίσιο κορμό ή μανούρι αέρος.

Να αναφέρω ότι τα ελληνικά τυριά τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους, βγαίνοντας στην επιφάνεια και αποκτώντας εξωστρέφεια. Ετσι πλέον θα βρείτε σχετικά εύκολα τυριά από μικρά τυροκομεία της ηπειρωτικής αλλά και της νησιώτικης Ελλάδας και με μια μικρή έρευνα (και μια επίσκεψη σε ένα ενημερωμένο τυροπωλείο) θα εκπλαγείτε από τις καινούριες προσπάθειες, όπως τα ελληνικά τυριά παλαίωσης με τη μέθοδο του ροκφόρ.

Για τα αλλαντικά τώρα, τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα, αλλά ικανά να γεμίσουν πολλές  πιατέλες. Θα βρείτε αρκετές επιλογές από σαλάμι μέχρι και ελληνικό προσούτο (από τον Προυσό Ευρυτανίας).

Κάντε λοιπόν την έρευνά σας, την επιλογή σας -3 αλλαντικά και 3 τυριά θα ήταν μια καλή ισορροπία- και πάμε να δούμε το υπόλοιπο κομμάτι. Δίπλα στα αλλαντικά και τα τυριά καλό θα είναι να συμπληρώσετε κάποια συνοδευτικά, από απλά, όπως ελιές, ντοματίνια, λιαστές ντομάτες, καρδιές αγκινάρας, μεγάλα καπαρόκουκκα, φρέσκο αγγούρι και καρότο, μέχρι και καρύδια ή αμύγδαλα, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα(εάν επιλέξετε κάποιο κόκκινο κρασί που τους ταιριάζει).

Μην πάτε σε κάτι πολύ ξιδάτο ή πολύ καυτερό, γιατί όποιο κρασί και να επιλέξετε δεν θα το υποστηρίξει ιδιαίτερα. Καλό θα ήταν επίσης να έχετε μια απαλή ή αρωματική μουστάρδα και ένα ωραίο μέλι (ή μαρμελάδα) ως βασικά ντιπ για τα αλλαντικά και τα τυριά. Μπορείτε να συμπληρώσετε επίσης 1-2 βαζάκια με κάποια από τα ντιπ ή τσάτνεϊ με τα οποία έχουν πλέον κατακλύσει την αγορά οι ελληνικές μικρές βιοτεχνίες. Τέλος, ψωμί, φρέσκο ή φρυγανισμένο, σε μικρές φέτες, ώστε να κάνει ο καθένας την επιλογή του και να φτιάχνει την μπουκιά του όπως του κάνει κέφι. Μαζί με αυτό επιλέξτε και κάποια κρακεράκια ή παξιμάδια ραντισμένα με λίγο λάδι.

Δείτε  επίσης:
6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Νοέμβριο και μας άρεσαν

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Brie President;

Κρασάτες συνταγές: Όταν το κρασί γίνεται βασικό συστατικό στο φαγητό