Εύκολα και απλά, η κλασικά χρονοβόρα παρασκευή, γίνεται τώρα φουρνιστή, και δεν μας θέλει όρθιους πάνω από μία κατσαρόλα να ανακατεύουμε. Και το καλύτερο; Φτιάχνουμε αυτό το άρτυμα με λιγότερες θερμίδες, χωρίς να χάσουμε σε γεύση.

Για να φτιάξουμε λοιπόν τα γλυκά κρεμμύδια που συνοδεύουν τέλεια κάθε ψητό κρέας, μπέργκερ ή τορτίγια, αρχίζουμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.

Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Ψιλοκόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε πάνω στη λαδόκολλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό. Οι σταγόνες του νερού θα δημιουργήσουν ατμό που θα μαλακώσει τα κρεμμύδια κατά το ψήσιμο. Αλατίζουμε και ψήνουμε μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα και να μαζέψουν, ανακατεύοντάς τα ανά 10 λεπτά. Το ψήσιμο θα διαρκέσει περίπου 40 με 50 λεπτά.

Για να ενισχύσουμε τη γεύση τους μπορούμε να εμπλουτίσουμε λίγο τη βασική αυτή συνταγή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα ήδη ξερών κρεμμυδιών (λευκά, κόκκινα, κοκκάρια κλπ.), να προσθέσουμε ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου, και να τα ψήσουμε ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.

Έξυπνο τιπ για ντιπ
Είτε με τον απλό τρόπο είτε με τον λίγο πιο σύνθετο, αυτά τα καραμελωμένα κρεμμύδια αποτελούν την τέλεια βάση για ένα εξαιρετικό ντιπ. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, αφού ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, με γιαούρτι και προσθέτουμε και λίγο λεμόνι. Με αυτό το ντιπ μπορούμε να συνοδεύσουμε τα τραγανά τσιπς λαχανικών, τραγανές τορτίγιες, ψητές πατάτες ή γλυκοπατάτες, ή να το χρησιμοποιήσουμε σαν σος σε μπέργκερ και σάντουιτς.

Δείτε επίσης:

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα κρεμμύδια

Πώς κόβουμε τα κρεμμύδια

6 διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα ταπεινά κρεμμύδια