Nτολμαδάκια υπάρχουν πολλά αλλά σαν τα κασιώτικα πουθενά. Όχι μόνο στην τέχνη -το πιο περίτεχνο και λεπτεπίλεπτο τύλιγμα- αλλά και στη νοστιμιά…

Χίλιους κατοίκους τις καλές μέρες έχει το νησί. Ανεμοδαρμένο από το πέλαγος, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη, αλλά οι Κασιώτες ήταν πάντα προκομένοι, άξιοι, ταξιδεμένοι και εκτός από τη μακρά παράδοση των Δωδεκανήσων, έφεραν πάντα πίσω στον τόπο τους τις συνήθειες των Αιγυπτιωτών όπου βρήκαν λιμάνι αλλά και των μεγάλων σταθμών του κόσμου όπου έπιαναν τα καράβια.

Για αυτό και η κουζίνα τους είναι αρχοντική, ανατολίτικη αλλά και δυτική μαζί, σπουδαία και νόστιμη. Και από όλα ξεχωρίζουν τα κασιώτικα ντολμαδάκια, μύθος για όσους έχουν επισκεφτεί το νησί.

Τυλιγμένα με περισσή μαεστρία, σε σχήμα κώνου και μικροσκοπικό μέγεθος, όπως τα λεπτεπίλεπτα δάχτυλα των κοριτσιών, ήταν ένα από τα κριτήρια για να στεριώσει το προξενιό αφού μόνο οι άξιες ήξεραν πώς να τα φτιάχνουν παραδίδοντας τα μυστικά από μάνα σε κόρη.

Και με το χρόνο έγιναν τόσο διάσημα που ήταν πάντα το κύριο φαγητό σε όλα τα πανηγύρια για τους ξενιτεμένους που επέστρεφαν στις γιορτές και ήθελαν να θυμηθούν την εικόνα του τόπου τους.

Η συνταγή και η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τον Κασιώτη δημοσιογράφο Νίκο Γ. Μαστροπαύλο και το site του https://eudemonia.gr/

Kασιώτικα ντολμαδάκια

Υλικά
1 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή διατηρημένα στη άλμη
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό του
1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (κανονικά λάπα ή για να είναι λιγότερο λιπαρά 1/2 κιλό λάπα και 1/2 κιλό καπάκι)
1 ποτήρι ρύζι Καρολίνα
2-3 κανονικά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 ποτήρι του κρασιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
1 κουτί αποφλειωμένα ντοματάκια, χωρίς τον χυμό τους
3 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 1/2 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε στην άκρη ή μισή ώρα στο ψυγείο.

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα, σουρώνουμε, αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Ανάλογα με το μέγεθός τους βγάζουν από 2 έως και 5 ντολμαδάκια.

Το δίπλωμα δεν έχει μυστικά αλλά δεξιοτεχνία. Κάνουμε ένα χωνάκι στην αρχή, το γεμίζουμε από το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε. Είναι πολύ σημαντικό τα ντολμαδάκια να είναι καλοδιπλωμένα και να μην ανοίγουν στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, «ντανιάζοντας» τα ντολμαδάκια και τα περιχύνουμε με ½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο, τον χυμό 1 λεμονιού και 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για είκοσι λεπτά με μισή ώρα (οι ντόπιες τα βράζουν με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην κουνιούνται και ξεδιπλωθούν).

Φωτογραφία: flickr/Stephanies Photo Story

Δείτε επίσης:

Λαχανοντολμάδες: 10 τρόποι να τους μαγειρέψετε κλασικά και αλλιώς

Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι

Γεμιστοί κρεμμυδοντολμάδες αβγολέμονο