Αν ψάχνετε κάτι εύκολο να μαγειρέψετε με υλικά που είτε υπάρχουν στο σπίτι είτε βρίσκονται άμεσα στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο, τότε σας έχουμε την τέλεια συνταγή! Δεν είναι μπριάμ, δεν είναι το γαλλικό ρατατούιγ. Έχει λαχανικά, γίνεται πανεύκολα και έχει καταγωγή από την Ισπανία, συγκεκριμένα από την καταλανική κουζίνα: αναφερόμαστε στην escalivada (εσκαλιβάδα).

Το μαγικό με την εσκαλιβάδα είναι ότι είναι από τα πιάτα που δεν χρειάζονται μια αυστηρή συνταγή. Παίρνετε πιπεριές, μελιτζάνες και κρεμμύδια σε ό,τι αναλογίες επιθυμείτε, ανάλογα με τα γούστα σας και τα υλικά που έχετε στο ψυγείο σας, τα μαρινάρετε και τα σιγοψήνετε, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε περισσότερο λάδι και ξίδι και τα αφήνετε στον φούρνο, μέχρι να ψηθούν εντελώς. Η ευελιξία είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτής της συνταγής.

Προσοχή: η συνταγή αυτή είναι μεν εύκολη και νόστιμη για τους λάτρεις των λαχανικών, αλλά δεν είναι πολύ γρήγορη, παρά μόνο αν έχετε μπάρμπεκιου στο σπίτι και ψήσετε εκεί τα λαχανικά. Αν θέλετε να την ετοιμάσετε, πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 2 ώρες ψησίματος, καθώς τα λαχανικά ψήνονται αργά και ολόκληρα και τα τεμαχίζετε στο σερβίρισμα!

Σας έχουμε εδώ μια ενδεικτική συνταγή:

Υλικά
2 μεγάλες χρωματιστές πιπεριές (ιδανικά μια κόκκινη και μια κίτρινη αλλά μπορείτε να «παίξετε» με τα χρώματα και να επιλέξετε ό,τι σας αρέσει, ακόμα και πράσινη)
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μικρό κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο (και λίγο παραπάνω για το σερβίρισμα)
1 πρέζα αλάτι
Ρίγανη, πιπέρι, πάπρικα (προαιρετικά)
Λίγο ξίδι
Αραβικές πίτες για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και στη συνέχεια, τα μαρινάρουμε με λάδι και αλάτι (και αν θέλουμε ρίγανη, πιπέρι και πάπρικα). Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε για 2 ώρες. Μπορούμε να τα ψήσουμε και χωρίς να τα τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία (200 °C), για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα τους προσεκτικά και στη συνέχεια κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια 1/2-1 ίντσας. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι ακόμη και ότι μπαχαρικά θέλουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι και ξίδι. Το συνοδεύουμε με πιτούλες ή με φρέσκο ψωμί.

Σε πιο ελληνική εκδοχή του πιάτου, μπορείτε να ρίξετε και λεμόνι πάνω από τα ψημένα λαχανικά αλλά και κατά το μαρινάρισμα, ενώ στο σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ευωδιαστό άνηθο. Στη γαλλική εκδοχή της συνταγής, το γνωστό ρατατούιγ, τα λαχανικά μαρινάρονται σε ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι.

Όπως και να τη φτιάξετε, η εσκαλιβάδα μπορεί να σταθεί είτε ως ορεκτικό, όταν έχετε ως κυριως ένα κρεατικό ή ένα φιλέτο ψαριού, είτε ως γρήγορο σνακ είτε ως συνοδευτικό για το ποτό σας.

Δείτε επίσης:
Η εποχή της μελιτζάνας: 4 απίστευτα νόστιμες συνταγές

Kολοκυθάκια και μελιτζάνες σε ανάλαφρο κουρκούτι με ντιπ φέτας

Τερίνα μελιτζάνας με πιπεριές