Αυτό το γλυκό σίγουρα ξυπνά σε πολλούς από εμάς αναμνήσεις. Το ρυζόγαλο, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, η κρέμα βανίλια ή σοκολάτα και το μωσαϊκό είναι τα γλυκά που μας έφτιαχναν οι περισσότερες μαμάδες. Βέβαια, η δική μου φτιάχνει από πάντα και ένα απίστευτο καροτοκέικ, συνταγή φίλης βέρας Αμερικάνας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το ρυζόγαλο λοιπόν, το αγαπήσαμε πολύ, πολλοί. Γιατί, όταν το φτιάχναμε μοσχομύριζε όλο το σπίτι βανίλια και κανέλα και, για εμένα τουλάχιστον, ήταν και είναι το αγαπημένο μου, γιατί μου αρέσει να το τρώω ζεστό, όταν είναι ακόμη πολύ ζουμερό, 2 λεπτά αφότου είχε βγει από την κατσαρόλα.

Όμως, δεν είναι απλά μια ελληνική παράδοση, αφού παραλλαγές του εντοπίζονται σε έναν σωρό κουζίνες του κόσμου. Μία από αυτές είναι και το κιριμπάθ (kiribath), το ρυζόγαλο της Σρι Λάνκα. Κόβεται σε φέτες, έχει βελούδινη υφή και είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν βίγκαν διατροφή. Και το καλύτερο; Χρειάζεται μόλις τρία υλικά για να φτιαχτεί.

Τα δύο από τα τρία του υλικά είναι το ρύζι και το γάλα καρύδας, που αποτελούν βασικά υλικά της κουζίνας ολόκληρου του νησιού και, κατά παράδοση, συμβολίζουν την ευημερία. Λόγω αυτού, το κιριμπάθ είναι ένα πιάτο που, εκτός της καθημερινότητας, το φτιάχνουν και σε ιδιαίτερες περιστάσεις και επίσημα τραπέζια. Το έχουν ως έθιμο να το φτιάχνουν κατά την Πρωτοχρονιά των Ταμίλ, που πέφτει στα μέσα Απριλίου. Μαγειρεύουν το γλυκό κάποια ώρα μέσα στη μέρα, η οποία αλλάζει κάθε χρονιά, ανάλογα με τη θέση των πλανητών και των άστρων.
Συνηθίζουν να το σερβίρουν κομμένο σε φέτες σε σχήμα ρόμβου, πάνω σε μπανανόφυλλα, ενώ, υπάρχουν και κάποιες αλμυρές εκδοχές του που περιέχουν αποξηραμένες πιπεριές τσίλι, κρεμμύδι, αλάτι και λάιμ.

Πώς μπορούμε κι εμείς να φτιάξουμε το βίγκαν ρυζόγαλο της Σρι Λάνκα;

Θα χρειαστούμε
1 φλιτζ. λςυκό ρύζι (τυπου γλασέ)
2½ φλιτζ. νερό
2½ φλιτζ, γάλα καρύδας
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά και σχολαστικά το ρύζι. Το μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το αλάτι και το νερό. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Καλύπτουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και το ρύζι μας να μαλακώσει. Θα χρειαστούν 20΄-25΄.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα ρυζιού το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15΄, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αποκτά κρεμώδη υφή. Θα αρχίσει να θυμίζει τη σύσταση του πόριτζ. Όταν οι κόκκοι ρυζιού είναι μαγειρεμένοι και αρχίσουν και κολλάνε μεταξύ τους, είμαστε έτοιμοι.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί. Με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε τα κρυώσει. Μόλις δέσει, παίρνουμε ένα μαχαίρι και το κόβουμε, κατά προτίμηση, σε κομμάτια με σχήμα ρόμβου.
Σερβίρουμε.

Τιπ: Στη Σρι Λάνκα δεν συνηθίζουν να το πασπαλίζουν με κανέλα, όμως, όπως και στο δικό μας ρυζόγαλο, ταιριάζει φανταστικά. Οπότε, προαιρετικά, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Δείτε επίσης:

Το τέλειο ισπανικό τσιζκέικ που σπάει όλους τους κανόνες

Ζεστές πίτες χατσαπούρι σε ταξιδεύουν στον τόπο τους, τη Γεωργία

Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο