Μια έξοδος σε ένα μπαρ είναι ιδανική όταν θέλετε να απολαύσετε ένα καλό κοκτέιλ. Μπορείτε όμως ένα βράδυ να μείνετε σπίτι και να το φτιάξετε με τα χεράκια σας αν θέλετε να χαλαρώσετε εντός σπιτιού; Φυσικά, αρκεί να προσέξετε ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Συγκεντρώσαμε μερικές σωτήριες συμβουλές για να έχετε απόλυτη επιτυχία.

Ακολουθείτε τις δοσολογίες
Όπως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αν δεν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες παρασκευής ενός κοκτέιλ, το αποτέλεσμα θα είναι μια άλλη συνταγή. Πάντα να μετράτε τα υλικά σας. Ακόμα και οι πιο έμπειροι bartenders δουλεύουν μετρώντας κάθε συστατικό που βάζουν στα κοκτέιλ τους.

Παγώνετε τα σέικερ
Φτιάχνετε ένα παγωμένο κοκτέιλ; Δεν ξεχνάτε να βάλετε το σέικερ στο ψυγείο για να λιώσει πιο αργά ο πάγος και να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Δεν αγοράζετε έτοιμα σιρόπια
Είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε σπιτικό σιρόπι, γιατί λοιπόν να το αγοράσετε έτοιμο; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ίσες ποσότητες νερού και κρυσταλλικής ζάχαρης χωρίς να ζεστάνετε το μίγμα, απλά να διαλύσετε η ζάχαρη στο νερό.

Μην υποτιμάτε τη σημασία του σωστού πάγου
Αν αναρωτιέστε γιατί το κοκτέιλ σας έχει περίεργη επίγευση παρόλο που ακολουθήσατε τη συνταγή κατά γράμμα, πιθανόν η απάντηση να βρίσκεται στον πάγο. Χρησιμοποιήστε νερό που πρώτα βράσατε για τα παγάκια σας και φροντίστε να μην βρίσκονται στην κατάψυξη τρόφιμα που ίσως να μην έχουν σφραγιστεί αεροστεγώς γιατί θα μεταφέρουν στα παγάκια τις μυρωδιές. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε και έτοιμο πάγο.

Αποφύγετε την αγορά μεγάλων μπουκαλιών ποτού που δεν έχετε δοκιμάσει
Όταν αγοράζετε ποτά και αποστάγματα που δοκιμάζετε για πρώτη φορά όπως για παράδειγμα amari ή λικέρ, πάντα να επιλέγετε το μικρότερο μέγεθος μπουκαλιού. Αν γευστικά σάς ικανοποιεί, το χρησιμοποιείτε στην ίδια ή περισσότερες συνταγές. Η παραμονή του ποτού στην μπάρα σας εξαρτάται από το πόσο συχνά φτιάχνετε κοκτέιλ. Αν λοιπόν δεν έχετε μετατρέψει το σπίτι σε κοκτέιλ μπαρ, τα ποτά που τελικά δεν ήταν και η πιο καλή αγορά σας μάλλον δεν θα καταλήξουν στο ποτήρι.

Μην αγνοείτε τις λεπτομέρειες στο σερβίρισμα
Η γεύση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα κοκτέιλ ωστόσο η αισθητική του μπορεί να το απογειώσει. Η επιλογή του ποτηριού, η γαρνιτούρα και η ποιότητα του πάγου αναβαθμίζουν την εμπειρία.

Χτύπημα στο σέικερ ή ανακέτεμα;
Κλασικά κοκτέιλ όπως το Manhattan, το Negroni ή ένα Old Fashioned δεν θέλουν χτύπημα αλλά απλό ανακάτεμα, άλλα κοκτέιλ όμως που περιέχουν συστατικά όπως αβγό ή εσπεριδοειδή που μπορεί να διαχωριστούν από το ποτό, πρέπει να τα χτυπάτε με τον πάγο στο σέικερ. Αυτό θα δώσει καλύτερη υφή στο αποτέλεσμα. Επίσης, μην χτυπάτε οποιοδήποτε κοκτέιλ περιέχει συστατικό με ανθρακικό όπως σόδα ή τόνικ γιατί θα κάνει πολύ αφρό.

Μην αλλάζετε τις συνταγές
Αν δεν είστε mixologist ή τέλος πάντων δεν έχετε σχετική εμπειρία καλό είναι να μην δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε κάποιο ή κάποια από τα υλικά της συνταγής, Μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε και να γίνετε πιο δημιουργικοί ωστόσο, αν δεν είστε δεινός cocktail maker μην το επιχειρήσετε, Κρίμα τα υλικά…
|
Έμφαση και στο ποτήρι
Αν θέλετε να αγγίξετε την τελειότητα, χρησιμοποιήστε το ποτήρι που προτείνει κάθε συνταγή. Είναι εξίσου σημαντικό για το αισθητικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα.

Μην αποθηκεύετε το βερμούτ σε θερμοκρασία δωματίου
Το εκπληκτικό γευστικό προφίλ του βερμούτ αλλοιώνεται όταν δεν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Στις ιδανικές συνθήκες διατηρείται μέχρι και 2 μήνες.

Προσοχή στα bitters
Τα Bitters είναι βασικό στοιχείο αρκετών κλασικών κοκτέιλ ωστόσο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους γιατί είναι πολύ ισχυρά και με πολύ συμπυκνωμένη γεύση. Υπάρχει λόγος που οι συνταγές απαιτούν λίγες μόνο σταγόνες…

Δείτε επίσης

Μαργαρίτα: ‘Ενα κοκτέιλ, πολλές ιστορίες

Cosmopolitan: «Sexy» και κλασικό

Manhattan: Ο βασιλιάς των cocktail