Υπάρχει άραγε πιο βασικό υλικό στην κουζίνα από το αλάτι; Είναι το απόλυτο άρτυμα, αυτό που δίνει γεύση και νοστιμιά σε όλα τα πιάτα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε στρωμένο τραπέζι τοποθετούμε μια αλατιέρα. Ωστόσο έχει περάσει η εποχή που το αλάτι ήταν μονόδρομος στη γεύση. Στη σύγχρονη μαγειρική υπάρχουν τρόποι να αναδείξουμε γευστικά τα πιάτα χωρίς να προσθέσουμε αλάτι.

Το αλάτι στη διατροφή μας
Το αλάτι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική αποτελείται κατά 99% από χλωριούχο νάτριο (NaCl), ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ διαδεδομένο στη φύση, ιδιαίτερα στη θάλασσα, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε νάτριο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Για παράδειγμα, όσοι γυμνάζονται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο αλάτι από εκίνους που κάνουν καθιστική ζωή, επειδή έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου. Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται από 2 έως 8 g ανά ημέρα (περίπου 1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού).

Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά δεν προέρχεται απευθείας από την αλατιέρα. Πολλές τροφές μεταφέρουν αλάτι στον οργανισμό, συχνά εν αγνοία μας: τα αλλαντικά, το ψωμί και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα, όπως τυρόπιτες και σπανακόπιτες, τα τυριά, τα έτοιμα πιάτα, οι πίτσες και οι παρόμοιες ζύμες, τα σάντουιτς και τα κάθε λογής έτοιμα σνακ, τα θαλασσινά, τα κρέατα και πουλερικά και οι διάφορες σάλτσες. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μεταφέρει στον οργανισμό πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Μαγειρική χωρίς αλάτι
Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να μειώσει το αλάτι στη διατροφή του για λόγους υγείας ή για λόγους ευεξίας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να απομακρύνει την αλατιέρα από τον πάγκο της κουζίνας. Η σύγχρονη μαγειρική προσφέρει πολλές εναλλακτικές για νόστιμα και υγιεινά πιάτα χωρίς αλάτι.

Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά αναδεικνύουν τη γεύση και προσφέρουν το ιδιαίτερο άρωμα τους στα πιάτα. Πιπερόριζα στο ψάρι, πάπρικα στο μοσχάρι, κουρκουμάς στα λαχανικά, πολύτιμο σαφράν στο ρύζι, δημιουργούν υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε τα δικά μας μείγματα μπαχαρικών για να αρωματίσουμε τις παρασκευές μας. Το πιο γνωστό μυστικό των μεγάλων σεφ είναι το μείγμα πέντε μπαχαρικών: αστεροειδής γλυκάνισος, γαρίφαλο, κανέλα, πιπέρι σετσουάν και μαραθόσπορος ή πιπερόριζα.

Αρωματικά φυτά
Τα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά με την υπέροχη ευωδιά τους αρωματίζουν τέλεια όλα τα πιάτα. Τα πιο γνωστά είναι ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σέλινο, το σχοινόπρασο, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο κόλιανδρος, το εστραγκόν. Τα περισσότερα συνδυάζονται μεταξύ τους και δίνουν ιδιαίτερα αρώματα και χαρακτήρα ακόμη και στο πιο απλό πιάτο.

Λεμόνι
Το μυρωδάτο λεμόνι συνοδεύει υπέροχα τα ψάρια και κάποια κρέατα. Ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο και μείγματα μπαχαρικών δημιουργεί μαρινάδες που δίνουν μια ιδιαίτερα φρέσκια αρωματική γεύση σε κρέατα, πουλερικά και λαχανικά.

Ξίδι
Το ξίδι από κρασί δίνει την απαραίτητη οξύτητα σε κρέατα και λαχανικά κι αποτελεί ιδανική βάση για διάφορες αρωματικές βινεγκρέτ. Υπέροχα αρωματισμένο είναι το ξύδι με εστραγκόν που δίνει την ιδιαίτερη γεύση του στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Το κρεμμύδι, το εσαλότ (γαλλικό κρεμμύδι με πιο γλυκιά γεύση) και το σκόρδο αφήνουν στις παρασκευές τη γεύση και το άρωμά τους. Το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα του ή αποξηραμένο και τριμμένο ταιριάζει τέλεια με τα πουλερικά ή το αρνί. Τα εσαλότ δίνουν ένα γλυκό διακριτικό άρωμα σε όλα τα λαχανικά.

Πιπεριά τσίλι
Η καυτερή πιπεριά, όπως και το πιπέρι σε όλες τις μορφές του (λευκό, μαύρο, πράσινο, ροζ) αναδεικνύει τη γεύση και τα ιδιαίτερα αρώματα κάθε πιάτου και ταιριάζει τέλεια με όλες τις σάλτσες. Το ελαιόλαδο αρωματισμένο με καυτερές πιπεριές και σκόρδο δίνει μια έντονη γεύση στο φαγητό και συνοδεύει κρέατα και λαχανικά.

Δείτε επίσης:
Καπνιστό αλάτι: σε ποια φαγητά ταιριάζει

Πώς να χρησιμοποιήσεις τον τρίφτη του τυριού για τα μυρωδικά

Πώς να φτιάξετε σπιτική μουστάρδα