Σε περιόδους οικονομικής κρίσης αξίζει να βρίσκουμε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιούμε τα πάντα.

Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσo νόστιμα πράγματα μπορείτε να κάνετε με τη φλούδα των εσπεριδοειδών, την οποία προορίζατε για τα σκουπίδια; Ιδού μερικά…

Ξύσμα
Ο πιο κλασσικός και εύκολος τρόπος χρήσης της φλούδας είναι το ξύσμα, μια διαδικασία που γίνεται πολύ συχνά στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξύσετε τα εσπεριδοειδή σας με έναν τρίφτη τυριού ή έναν ειδικό ξύστη εσπεριδοειδών ή να αφαιρέσετε μικρά κομμάτια από τη φλούδα με τη βοήθεια ενός peeler λαχανικών. Είναι πολύ σημαντικό όταν παίρνετε το ξύσμα των εσπεριδοειδών, να φροντίζετε να μη φτάνετε μέχρι το λευκό μέρος που βρίσκεται μεταξύ φλούδας και σάρκας, γιατί πικρίζει.

shutterstock_169966796

Γλυκό του κουταλιού
Η φλούδα των εσπεριδοειδών δημιουργεί μερικά από τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Με τις φλούδες από το πορτοκάλι, το νεράτζι, το περγαμόντο και το λεμόνι, που είναι οι πιο κλασικές επιλογές, δημιουργείτε φανταστικά γλυκά του κουταλιού που συνοδεύουν τον καφέ, αντικαθιστούν το μέλι στο γιαούρτι και εάν τα στραγγίσετε σε σουρωτήρι και τα ψιλοκόψετε μπορούν να προστεθούν σε γλυκά, όπως κέικ ή στην γέμιση του μπακλαβά.
Η διαδικασία είναι απλή: χαράσετε κάθετα τα φρούτα σε 4-6 σημεία, ανάλογα με το μέγεθος του φρούτου και αφαιρείτε τις φλούδες από τη σάρκα. Τις τυλίγετε σε ρολάκια ή τις κόβετε σε μπαστουνάκια και τις βράζετε σε νερό 2-3 φορές για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό μέσα στο οποίο βράζουν. Τέλος, συνεχίζετε τη διαδικασία που σας δίνει η συνταγή σας. Φυλάσετε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Μαρμελάδα
Για να ετοιμάσετε μαρμελάδα εσπεριδοειδών δεν θα χρησιμοποιήσετε μόνο την ψίχα των φρούτων, αλλά και κομμάτια από τη φλούδα τους, τα οποία θα δώσουν ακόμη περισσότερο άρωμα στη μαρμελάδα. Εάν δεν πολτοποιήσετε τις φλούδες, αλλά τις κόψετε σε κομμάτια δεν θα διαλυθούν τελείως και έτσι, θα δημιουργηθεί μία ευχάριστη αντίθεση στο τελικό αποτέλεσμα.
Σημειώστε ότι για να προσθέσετε κομμάτια φλούδας εσπεριδοειδών στη μαρμελάδα, θα πρέπει να τα βράσετε σε νερό μόνα τους 2-3 φορές, για να ξεπικρίσουν και μετά να τα πολτοποιήσετε ή να τα ψιλοκόψετε.

Ζαχαρωμένες φλούδες
Ένας ακόμη γλυκός τρόπος για να αξιοποιήσετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών, είναι να τη ζαχαρώσετε. Οι ζαχαρωμένες φλούδες τρώγονται ως έχουν ή μπορείτε και να τις καλύψετε με σοκολάτα, διακοσμούν άλλα γλυκά, ενώ κομμένες σε κυβάκια προστίθενται σε κέικ, κρέμες και παγωτά, απογειώνοντας την κάθε συνταγή.
Για να τις δημιουργήσετε, αφαιρείτε τη φλούδα από τα εσπεριδοειδή, κατά τον ίδιο τρόπο όπως όταν θέλετε να κάνετε γλυκό του κουταλιού. Κόβετε τις φλούδες σε μπαστουνάκια, τις βράζετε σε νερό για 5 λεπτά και επαναλαμβάνετε το βράσιμο με καθαρό νερό για άλλα 2 λεπτά. Τις στραγγίζετε, τις ρίχνετε σε κρύο νερό και τις αφήνετε ένα δίωρο, κατά το οποίο αλλάζετε άλλες δυο φορές το νερό.
Στη συνέχεια, ετοιμάζετε σιρόπι –υπολογίστε ότι για 500γρ. φλούδες εσπεριδοειδών, θα χρειαστείτε 2 φλιτζάνια νερό και 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη– και όταν πάρει βράση και περάσουν 3 λεπτά, ρίχνετε τις φλούδες και βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Βάζετε το γλυκό να στραγγίσει σε σουρωτήρι και κατόπιν κυλάτε τις φλούδες πάνω σε ζάχαρη, να καλυφθούν παντού. Φυλάτε τις ζαχαρωμένες φλούδες σε σακουλάκι.

shutterstock_140977096

Αποξηραμένες φλούδες
Δεν φαντάζεστε πόσο άρωμα και γεύση μπορεί να προσθέσει στα γλυκά και τα φαγητά σας η αποξηραμένη φλούδα των εσπεριδοειδών. Εάν μάλιστα την ανακατέψετε με πιπέρι, θα δημιουργήσετε ένα μυρωδάτο μίγμα μπαχαρικών.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών και να την αφήσετε 3-4 ημέρες να ξεραθεί τελείως. Κατόπιν τη χτυπάτε στο μπλέντερ, είτε μέχρι να κοπεί σε μικρά κομματάκια, είτε μέχρι να γίνει τελείως σκόνη και τη φυλάτε σε βαζάκια.