Όσον αφορά τα ζυμαρικά, τα πράγματα είναι πολύ απλά όπως κι οι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να τα επιλέξετε και να τα μαγειρέψετε σωστά.

Ελέγξτε την ημερομηνία
Τα ζυμαρικά έχουν ημερομηνία παρασκευής και ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους, που καλό είναι να την τσεκάρετε πριν βάλετε το πακέτο στο καλάθι σας.

Κατάσταση συσκευασίας και περιεχομένου
Ακόμα κι αν η ημερομηνία λήξης είναι εντάξει, αν η συσκευασία τους είναι ανοιγμένη, τα ζυμαρικά είναι θρυμματισμένα με στίγματα, δεν τα αφήνετε στο ράφι. Ενημερώνετε το κατάστημα να τα αποσύρει γιατί ίσως κάτι να πήγε στραβά στη μεταφορά και συντήρησή τους.

Χρόνος μαγειρέματος
Τα ζυμαρικά έχουν οδηγίες παρασκευής και χρόνο μαγειρέματος στη συσκευασία τους που πρέπει να κοιτάζετε πάντα πριν τα μαγειρέψετε. Άλλα ζυμαρικά χρειάζονται 3 λεπτά βράσιμο και άλλα 15 λεπτά. Ποτέ δεν βράζετε μαζί ζυμαρικά διαφορετικού είδους ή μεγάθους.

Ζυμαρικό “στο δόντι”
Ο όρος αλ ντέντε (al dente) είναι ιταλικός και θα πει «στο δόντι». Περιγράφει τον τρόπο που πρέπει να είναι σωστά βρασμένο ένα ζυμαρικό, να μην είναι παραβρασμένο δηλαδή και, όταν το δαγκώνετε, να αντιστέκεται λίγο στο δόντι. Αυτό είναι σημαντικό για τα ζυμαρικά που θα συνοδεύσετε με μια σάλτσα. Πρέπει να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα και να αποκτήσουν τη σωστή υφή κι όχι να λασπώσουν.

Πώς θα τα βράσετε και θα τα αλατίσετε
Τα ζυμαρικά πρέπει να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό και να στραγγίξουν. Αλατίστε το νερό καλά, μην το φοβηθείτε, ούτως ή άλλως θα πάρουν μόνο όσο αλάτι χρειάζονται. Μετά ή θα τα κάψετε με βούτυρο ή λάδι σύμφωνα με την ελληνική πατροπαράδοτη συνταγή ή θα τα δουλέψετε μαζί με μια σάλτσα σε ένα τηγάνι.

Μην τα “σπάζετε”
Μη σπάζετε το σπαγγέτι πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα. Απλώς βοηθήστε το με μια ξύλινη κουτάλα να μπει στο νερό που κοχλάζει και ανακατέψτε λίγο στην αρχή για να μην κολλήσουν τα σπαγγέτι μεταξύ τους.

Καλή σας όρεξη!