Υγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γνωρίζετε όμως πώς να το μαγειρέψετε σωστά ώστε να διατηρήσει όλες αυτές τις ιδιότητές του;

Το 2013, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα. Το μαγείρεμα στον ατμό για 5 μόνο λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.

Ο πιο υγιεινός λοιπόν τρόπος για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό. Αν δεν έχουμε, ωστόσο, ατμομάγειρα ή έστω τα κατάλληλα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου, το βράσιμο. Προσέχουμε πάντα να μην το παραβράζουμε, 8 περίπου λεπτά είναι υπεραρκετά και αμέσως μετά το περνάμε απότομα από παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του και η τραγανότητά του.

Δείτε επίσης:

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το μπρόκολο

5+5 συνταγές με μπρόκολο & κουνουπίδι

Γλυκόξινο τουρσί μπρόκολο – κουνουπίδι