Ο PizzaChefArgy, κατά κόσμο Νίκος Αργυρόπουλος*, μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε λαχταριστή σουσαμένια, νηστίσιμη, vegan πίτσα χωρίς τυριά πανεύκολα στο σπίτι μας.

Προετοιμασία Poolish
Υλικά
310 γρ. αλεύρι
310 ml νερό
4 γρ. ξηρή μαγιά

Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ η ένα μπωλ. Βάζουμε την μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει
κρεμώδες το μίγμα μας σκεπάζουμε και σημειώνουμε και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες.

Προετοιμασία ζύμης
Υλικά
Poolish 620 γρ.
Αλεύρι 160 γρ.
Αλάτι 15 γρ.
Ελαιόλαδο 15 ml

Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν κάνουμε την ζύμη της πίτσας. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.

Ζυμώνουμε το Poolish με την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι.

Στην συνέχεια βάζουμε 2 κτγ γλυκιά πάπρικα στο υπόλοιπο αλεύρι μας και το ρίχνουμε στην ζύμη μας και ζυμώνουμε για άλλα 7-8 λεπτά

Ύστερα από 12-13 λεπτά συνολικού ζυμώματος προσθέτουμε το σουσάμι και στο τέλος βάζουμε και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας την ελάχιστα και ο λόγος που το
κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την τοποθετούμε σε ένα μπωλ με λίγο ελαιόλαδο από κάτω και την αφήνουμε σκεπασμένη για
3 ώρες εκτός ψυγείου.

Υλικά Πίτσας
3 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
1 πιπεριά (πορτοκαλί)
2 φρέσκα μανιτάρια
10 ντοματίνια
ρόκα (όσο θέλετε)
αλάτι

Εκτέλεση συνταγής
Ανοίγουμε την πίτσα μας με καλαμποκάλευρο και καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με λίγο ελαιόλαδο.

Βάζουμε την ζύμη μας με την σάλτσα και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε την πίτσα στο κάτω μέρος του φούρνου για 7-8 λεπτά (πάνω κάτω αντίσταση στο μέγιστο της
θερμοκρασίας). Αφού τσεκάρουμε ότι η πίτσα μας ψήθηκε από κάτω την βγάζουμε και προσθέτουμε στην επιφάνεια της τα υπόλοιπα υλικά μας.

Την τοποθετούμε στο μεσαίο τμήμα του φούρνου και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά. Την κόβουμε 8 κομμάτια και προσθέτουμε λίγο αλάτι μιας και είναι μια πίτσα χωρίς τυριά και την ρόκα.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής:

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Νάπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 3.000 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 6.000 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.

Δείτε επίσης:
Nηστίσιμη και vegan πίτσα με την μέθοδο poolish

Σκορδόψωμα: Πώς να φτιάξετε τα νηστίσιμα ψωμάκια στο σπίτι

Πίτσα με μαύρο σουσάμι (στη ζύμη) και πέστο βασιλικού (για σάλτσα)