Οι θαλασσινές κονσέρβες βρίσκονται στα ράφια κάθε κουζίνας. Με λίγη φαντασία, σου μαγειρεύουν υπέροχα πιάτα, που δεν διστάζουν να νοστιμέψουν ακόμη και τα πιο γιορτινά τραπέζια.

Πώς θα τις ταιριάξεις;

Σε σαλάτες
*Το χταποδάκι, το καβούρι, ο τόνος και η γαρίδα σε άρμη μπαίνουν σε όλες τις σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Το μόνο που σου ζητούν είναι φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και χυμό με ξύσμα από λεμόνι στη σος.

*Ο μαρινάτος γαύρος, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγγα σε ελαιόλαδο ή στην καπνιστή εκδοχή τους, ταιριάζουν σε μια πατατοσαλάτα αλλά και σε όλες τις σαλάτες με όσπρια.

*Όλες οι καπνιστές κονσέρβες αλλά και το καλαμαράκι και το σκουμπρί σε κόκκινη σάλτσα «παντρεύουν» ιδανικά τη φάβα, το χούμους και κάθε πουρέ οσπρίου που σερβίρεται σαν σαλάτα-αλοιφή. Αρκεί να τους προσθέσεις λίγη πάπρικα, φρέσκο ή ξερό κρεμμυδάκι, λεμόνι και ένα φρέσκο αρωματικό.

Σε πλατό θαλασσινών
Ήρθαν οι φίλοι για ούζο, τσιπουράκι ή μπίρα; Κάντε όπως η παλιά μπακαλοταβέρνα. Ανοίξτε όσες κονσέρβες σάς βρίσκονται στο ντουλάπι και συνοδέψτε με ελιές, ντοματίνια, μαρουλόφυλλα, αγγουράκι, λεμόνι κομμένο στα τέσσερα και φρυγανισμένο ψωμάκι.

Στο σάντουιτς
*Το καβούρι σε άρμη φτιάχνει το νοστιμότερο σάντουιτς αν το ταιριάξεις με αβοκάντο σε φέτες ή σε γκουακαμόλε.

*Το χταποδάκι σε άρμη, ο μαρινάτος γαύρος, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η ρέγγα ψιλοκόβονται, ανακατεύονται με μαγιονέζα και φρέσκα λαχανικά με μυρωδικά, σε σάντουιτς για κάθε θαλασσινό γούστο.

*Ο τόνος σε κονσέρβα «μαγειρεύεται» σε δεκάδες διαφορετικές τονοσαλάτες, σε κομματάκια ή αλοιφή, που χωρούν υπέροχα μέσα σε ένα μαλακό ψωμάκι.

Στη μακαρονάδα
Όλες οι θαλασσινές κονσέρβες φτιάχνουν ονειρεμένες μακαρονάδες. Εσείς βάλτε την προτίμηση: λευκή ή κόκκινη.

*Καλαμαράκι σε άλμη ή σε κόκκινη σάλτσα, μύδια λευκά ή σε ντοματένια σάλτσα, καπνιστός ή κανονικός τόνος, χταποδάκι σε άλμη, κοκτέιλ θαλασσινών, όλα γίνονται μακαρονάδα, ριζότο, κριθαρότο, σε ελάχιστο χρόνο.

*Για τη ντοματένια εκδοχή, ρίχνετε στην κατσαρόλα την τελευταία στιγμή αφού πρώτα φτιάξετε μια σάλτσα ντομάτα με ούζο και στο τέλος προσθέσετε μπόλικο φρέσκο μαϊντανό, βασιλικό ή άνηθο.

*Για τη λευκή εκδοχή, σοτάρετε φινόκιο ή σπανάκι ή σέσκουλα, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαραθόσπορο, ρίχνετε τα θαλασσινά, σβήνετε με ούζο ή κρασί και χυμό λεμόνι και σερβίρετε με άνηθο, βασιλικό ή μαϊντανό και μπόλικο ξύσμα λεμονιού.

*Τα ίδια υλικά θα χρησιμοποιήσετε και στο ριζότο, το κριθαρότο ή το τραχανότο.

Στην κατσαρόλα
*Το καλαμαράκι, το χταποδάκι, οι γαρίδες και τα μύδια, μαγειρεύονται σε νοστιμότατα φαγητά της κατσαρόλας, με κόκκινη σάλτσα και παρέα τους όλων των ειδών τα χόρτα και τα λαχανικά όλων των εποχών, μπαίνοντας στο φαγητό την τελευταία στιγμή.

*Το ίδιο νόστιμα μαγειρεύουν φρικασέ με χόρτα, με όσπρια ή με μανιτάρια.

Στο φούρνο
*Όλα τα θαλασσινά σε κονσέρβα μπαίνουν σε τάρτες, σε σουφλέ αλλά και σε κόκκινο ή λευκό παστίτσιο, με όλων των ειδών τα ζυμαρικά.

Σου ανοίξαμε την όρεξη; Ιδού και 3 νόστιμες συνταγές για να δοκιμάσεις:
Τηγανιά στιγμής με καλαμαράκια σε άλμη

Χταποδάκι άλμης με πατάτες στο φούρνο

Καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα μέσα σε φωλιά μελιτζάνας