Ο καφές είναι ένα ρόφημα που αγαπούν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο και γι’ αυτό είναι και αντικείμενο πολλών trends που κυκλοφορούν όχι μόνο στα social. Οι τάσεις αφορούν όχι μόνο τον τρόπο που τον καταναλώνουμε αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης στην αγορά.

Στον κόσμο του εμπορικού καφέ, τα χαρμάνια που χρησιμοποιούνται στις καφετέριες από τους μη επαγγελματίες baristas αποσκοπούν στο να κρατήσουν τις τιμές σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο για τον πελάτη, με την αντίστοιχη χαμηλή ποιότητα.

H μεγαλύτερη παραγωγός- χώρα του καφέ Αrabica είναι η Βραζιλία που χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζεται «φυσική διαδικασία», για πρακτικούς λόγους. Ο «πλυμένος» καφές ήταν της μόδας πιο παλιά, όταν οι προμήθειες του καφέ προέρχονταν κυρίως από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι επεξεργάζονταν τον καφέ τους, ενώ ήταν υγρός, εξού και η ονομασία του.
Ο μέσος καταναλωτής καφέ δεν μπορεί βεβαίως να καταλάβει και να εκτιμήσει τη διαφορά ανάμεσα στα δυο. Ωστόσο, οι νέες τάσεις στον καφέ και οι απαιτήσεις των coffee lovers έστρεψαν τους baristas όλου του κόσμου σε πιο «ποιοτικές» λύσεις.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον φυσικό και στον «πλυμένο» καφέ;
Οι φυσικοί καφέδες είναι συνήθως λιγότερο φρέσκιοι και περίπλοκοι από τους πλυμένους καφέδες, ωστόσο είναι πιο εύκολοι στην άμεση κατανάλωση καθώς έχουν μια φυσική γλυκύτητα και είναι γι’ αυτό κατάλληλοι για espresso. Με μεστή γεύση και λιγότερη οξύτητα, είναι πιο προσιτοί καφέδες, ακόμα και στους λιγότερο έμπειρους ουρανίσκους. Και γι’ αυτό άλλωστε κυριαρχούν στη βιομηχανία του καφέ.

Ωστόσο, οι διαδικασίες της επεξεργασίας του καφέ επηρεάζουν μόνο εν μέρει τη γευστική εμπειρία του καφέ. Άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι το υψόμετρο, η καλλιέργεια σε ήλιο ή σε σκιά, το επίπεδο ωρίμασης των κόκκων του καφέ και επομένως η χημική σύνθεση των καρπών του καφεόδεντρου.
Πέρα από τα παραπάνω ωστόσο, αυτό που παίζει ρόλο στη γεύση και στο άρωμα του καφέ είναι η διαδικασία της ζύμωσης που εφαρμόζεται πλέον εδώ και κάμποσο καιρό στη βιομηχανία του καφέ. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μοναδικά αρώματα και ξεχωριστή γεύση; Ρυθμίζοντας τον χρόνο και τη θερμοκρασία είτε αφαιρώντας ακόμα και εντελώς το οξυγόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν ο καφές μουλιάζεται σε περιβάλλον πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια τοποθετείται σε αεροστεγείς συσκευασίες. Τότε είναι που επιτυγχάνεται ένα περίπλοκο, ενδιαφέρον και πολύ μοναδικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα του καφέ πραγματοποιούνται ήδη πολλά πειράματα σχετικά με τη ζύμωσή του, ενώ τα αποτελέσματα σχετικά με το τελικό άρωμα ποικίλλουν ανάλογα με τις λύσεις που δίδονται. Αυτό αυξάνει το επίπεδο της ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους επαγγελματίες, ανοίγοντας τον δρόμο σε καινοτόμες ιδέες που φέρνουν και οικονομικά κέρδη αλλά και αναγνωρισιμότητα στον χώρο. Άλλωστε, ο καφές αποτελεί μια ευχάριστη συνήθεια για τον περισσότερο κόσμο, ενώ η κατανάλωσή του -ειδικά στη χώρα μας- συνδέεται με στιγμές χαλάρωσης.

Δείτε επίσης:
Μήπως ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σάς παχαίνει;

Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;

Τελικά, χαλάει ο καφές;