Το πακέτο δεν είναι παρά ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας τυλιγμένες μέσα σε φύλλα λαδόκολλας, αλουμινόχαρτου, κρούστας ή σφολιάτας. Αν, λοιπόν, δεν έχετε φάει ή δεν έχετε σερβίρει ακόμα πακέτο, ήρθε η ώρα να το κάνετε!

Οι βασικές αρχές του πακέτου…

Ποια τρόφιμα;
Όλα τυλίγονται και ψήνονται: κρεατικά, ψάρια, λαχανικά, ζυμαρικά ακόμα και φρούτα! Μαγειρεμένα στα ζουμιά και τους ατμούς τους κρατούν τα αρώματα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να χρειάζονται την προσθήκη λιπαρών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα τρόφιμα, χωρίς απαραίτητα να τα ξεπαγώσετε.

Πώς θα ετοιμάσετε τα πακέτα σας;
* Θυμηθείτε ότι τα φαγητά σε πακέτα είναι συνήθως ατομικές μερίδες, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.
* Μερικά τρόφιμα χρειάζεται να μαριναριστούν για περισσότερη νοστιμιά -κυρίως τα κρεατικά.
* Καμιά φορά τα κρεατικά, όπως επίσης και μερικά φρούτα ή λαχανικά, χρειάζονται σοτάρισμα σε τηγάνι με λίγο λάδι ή βούτυρο πριν τα τυλίξετε πακέτο.
* Πριν από το τύλιγμα τα ζυμαρικά χρειάζονται απαραιτήτως προβράσιμο για 3 λεπτά.

Ποιο… περιτύλιγμα;
Θα χρησιμοποιήσετε χοντρό αλουμινόχαρτο (απαγορεύεται στο φούρνο μικροκυμάτων), λαδόκολλα, φύλλα κρούστας ή σφολιάτας.

Προετοιμασία των πακέτων
* Τα πακέτα μπορεί να είναι παραλληλόγραμμα, πουγκιά ή τυλιγμένα σαν «καραμέλα», δηλαδή ρολό και δεμένα στις δύο άκρες τους με σπάγκο μαγειρικής.
* Μετρήστε τις μερίδες και κόψτε αντίστοιχα κομμάτια λαδόκολλας, αλουμινόχαρτου ή φύλλου. Αλείψτε τα με λάδι πριν τοποθετήσετε μέσα τα τρόφιμα.
* Τοποθετείτε στη μέση τα τρόφιμα (τα κρεατικά κάτω από τα λαχανικά), αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με μυρωδικά.
* Αν τυλίξετε λαχανικά σε αλουμινόχαρτο, φροντίστε να βάλετε τη θαμπή μεριά του εσωτερικά για να αποφύγετε τις οξειδώσεις.
* Λίγο λάδι ή κρέμα γάλακτος, λεμόνι ή λίγη από τη μαρινάδα δίνουν «μελάτη» γεύση στο φαγητό.
* Αν «πακετάρετε» κοτόπουλο, καλό είναι να βάλετε περισσότερο υγρό επειδή στεγνώνει στο ψήσιμο.
* Για να κλείσετε τα πακέτα, ανασηκώνετε τις άκρες της λαδόκολλας ή του αλουμινόχαρτου και τις διπλώνετε δύο τρεις φορές. Το ίδιο κάνετε και με τα πλαϊνά ανοίγματα.
* Το περιτύλιγμα πρέπει να είναι χαλαρό, αλλά το περιεχόμενο ερμητικά κλεισμένο, για να ψηθεί στους ατμούς που δημιουργούνται.
* Αν δεν θέλετε να κάνετε ατομικές μερίδες αλλά να επωφεληθείτε τα καλά του μαγειρέματος σε πακέτο, μπορείτε να βάλετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο όλο μαζί -χαλαρά και ερμητικά κλεισμένο- και να το ψήσετε στο φούρνο.

Το ψήσιμο
* Τοποθετείτε τα πακέτα σε ταψί με λίγο νερό, ζωμό ή κρασί.
* Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο συνήθως στους 180-200οC, αν και ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου, το μέγεθος των κομματιών, καθώς και το αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο (συνήθως αναφέρεται στη συνταγή).

Γενικά υπολογίστε:
* Για μία μερίδα κρέατος: 25-30 λεπτά
* Για μία μερίδα φιλέτο κοτόπουλου: 15-20 λεπτά
* Για ψαρικά (τσιπούρα, σολομό): 15-20 λεπτά
* Για φρούτα: 15 λεπτά, εκτός και αν είναι τυλιγμένα σε σφολιάτα, που θέλουν περισσότερη ώρα, για να ψηθεί και να ροδίσει η σφολιάτα.

Και 5 πολύ νόστιμα πακέτα, για να παίρνετε ιδέες:
Τσιπούρα στη λαδόκολλα με φινόκιο, άνηθο, λευκό κρασί και κόλιανδρο

Πουγκιά με εξωτικό κοτόπουλο

Γύρος στη λαδόκολλα

Σολομός στο πακέτο με λαχανικά και μυρωδικά

Πατατούλες στη λαδόκολλα με σάλτσα φέτας