Υπάρχουν οι κουζίνες στις οποίες επικρατεί χάος και δεν υπάρχει ελεύθερο ή καθαρό σημείο πάνω στον πάγκο για να αφήσεις το ποτήρι σου και υπάρχουν και εκείνες οι άψογες κουζίνες, που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από σελίδα περιοδικού διακόσμησης και όπου όλα είναι στη θέση τους. Εσύ τι θέλεις για τη δική σου κουζίνα; Γιατί αν σου αρέσει η τάξη αλλά δυσκολεύεσαι να τη διατηρήσεις καθημερινά, σου έχουμε 10 απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν πολύ.

kathariotita

1. Διατήρησε τον πάγκο καθαρό
Το χάος ξεκινά από τον πάγκο της κουζίνας, εκεί που στοιβάζονται τα σκεύη της προετοιμασίας και συχνά τα υπολείμματα των υλικών -φλούδες, σποράκια, αλεύρι. Εκτός από αντιαισθητικό, αυτό είναι και ανθυγιεινό, οπότε φρόντισε να καθαρίζεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού και όχι στο τέλος, όταν θα έχουν μαζευτεί όλα.

Επίσης, είναι σημαντικό είναι ο πάγκος της κουζίνας να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό, με άλλα λόγια μην ακουμπάς εκεί κλειδιά, γυαλιά, κινητό, το laptop ή την τσάντα σου.

2. Κράτησε μπροστά μόνο τα απολύτως απαραίτητα
Η καφετιέρα την οποία χρησιμοποιείς καθημερινά και περισσότερες από μία φορές τη μέρα, μπορεί να μένει πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το ίδιο και μία επιφάνεια κοπής. Όλα τα υπόλοιπα όμως ή τέλος πάντων ό,τι δεν χρησιμοποιείς τόσο συχνά, φύλαξε το στα ντουλάπια. Το ίδιο ισχύει και με τα περιττά διακοσμητικά, που απλά φορτώνουν το χώρο.

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας σου δεν έχουν πόρτες, τότε θα πρέπει να ακολουθείς μινιμαλιστικό στυλ και με ό,τι μπαίνει εκεί, αφού θα φαίνονται και, φυσικά, θα πρέπει να είναι όλα τακτοποιημένα (όμορφα κουτιά φύλαξης θα δώσουν πολύ ωραία εικόνα).

3. Ακολούθησε τον κανόνα “ένα για ένα”
Ή αλλιώς για κάθε καινούργια συσκευή, σκεύος, διακοσμητικό που προσθέτεις σε κοινή θέα στην κουζίνα, ένα άλλο που ήταν ήδη εκεί πρέπει να φεύγει και να μπαίνει σε ντουλάπι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει περίπτωση να φορτώσεις υπερβολικά τον χώρο.

doulapi

4. Όλα πρέπει να έχουν τη θέση τους
Προσπάθησε να τιθασεύσεις το ελεύθερο πνεύμα σου και φρόντισε να βρεις για όλα μία μόνιμη θέση, για να μην ψάχνεσαι κάθε φορά που θα χωρέσεις π.χ. το μπλέντερ. Σημαντικό είναι δε, να τα τακτοποιείς γρήγορα ή αλλιώς τα βρώμικα πιάτα μπαίνουν αμέσως στο πλυντήριο και δεν μένουν στον νεροχύτη για αργότερα, τα καθαρά πάλι τοποθετούνται σε ντουλάπια / συρτάρια, τα ψώνια του super market μπαίνουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο αμέσως μόλις τα πας στο σπίτι και, όπως είπαμε και πριν, ό,τι δεν ανήκει στην κουζίνα (π.χ. η τσάντα σου) δεν μένει ποτέ στην κουζίνα, αλλά πάει στη θέση της.

5. Το ψυγείο δεν είναι έργο εν εξελίξει
Φωτογραφίες διακοπών, ζωγραφιές των παιδιών, μαγνητάκια, σημειώματα, λίστα super market, αποδείξεις, λογαριασμοί. Μπορεί να πιστεύεις ότι “στολίζουν” το ψυγείο σου, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ όσο καλλιτεχνικό νομίζεις. Οι φωτογραφίες είναι για τα κάδρα, οι ζωγραφιές για τα άλμπουμ, σημειώματα, αποδείξεις, λίστες, λοαγιασμοί μπορούν να μπουν σε ένα συρτάρι και για τα μαγνητάκια τι να πούμε; Αν σου αρέσουν τόσο κράτησε τα, αρκεί να μιλάμε για 2-3 όμορφα μαγνητάκια και όχι για παράταιρα μεταξύ τους σχέδια που καλύπτουν κάθε εκατοστό της πόρτας του ψυγείου.

6. Μην στοιβάζεις τίποτα
Αν βάζεις το ένα τηγάνι μέσα στο άλλο ή τις κατσαρόλες πάνω στα τηγάνια, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα χαράξεις και να μειώσεις το προσδόκιμο ζωής τους. Το ίδιο ισχύει και για τα πιάτα, τα μπολ, τα ποτήρια, τις συσκευές. Γενικά, μην δημιουργείς στοίβες και βρες δημιουργικούς τρόπους να τοποθετήσεις το καθετί στην κουζίνα σου, αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα ντουλάπια.

kathariotita_not

7. Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα
Όταν εργάζεσαι 8-10 ώρες τη μέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, εννοείται ότι δεν υπάρχει χρόνος για να καθαρίζεις το σπίτι κάθε μέρα και σχεδόν όλοι μας έχουμε ορίσει μία ημέρα την εβδομάδα που την αφιερώνουμε στην φασίνα. Στην περίπτωση της κουζίνας όμως και καθαρά για λόγους υγιεινής, δεν μπορείς να καθαρίζεις μόνο μία φορά την εβδομάδα. Για να γίνουν τα πράγματα πιο απλά, κάνε κάθε μέρα από κάτι μικρό ώστε να είναι πάντα καθαρή και τακτοποιημένη.

8. Διατήρησε μία ρουτίνα
Όλοι μας ξεχνάμε να κάνουμε πράγματα καθημερινά, εκτός και αν τα έχουμε εντάξει στη ρουτίνα μας. Για παράδειγμα, το πρωί φτιάχνεις καφέ και πλένεις τα δόντια σου πριν φύγεις από το σπίτι, σίγουρα εφόσον τα κάνεις και τα δύο καθημερινά δεν τα ξεχνάς ποτέ. Μπορείς λοιπόν να εφαρμόσεις το ίδιο και στην κουζίνα σου. Κάθε πρωί μπορείς να βάζεις τα πλυμένα πιάτα στη θέση τους, να οργανώνεις τα ψώνια ανάλογα με το τι θα μαγειρέψεις και να ποτίζεις τα γλαστράκια με τα μυρωδικά. Το βράδυ από την άλλη θα βάζεις τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων, θα πλένεις κατσαρόλες-ταψιά, θα σκουπίζεις και θα σφουγγαρίζεις το πάτωμα και θα πετάς τα σκουπίδια.

9. Να αφήνεις πάντα την κουζίνα καλύτερη από ό,τι τη βρήκες
Ακούγεται ψυχαναγκαστικό, ωστόσο αν έχεις αυτό στο μυαλό σου σίγουρα δεν θα αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους και θα φροντίζεις να διατηρείς πάντα καθαρή την κουζίνα. Για να ξέρεις, αν απλά μαζεύεις τα ψίχουλα από τον πάγκο και το τραπέζι ή βάζεις τα χρησιμοποιημένα ποτήρια στο πλυντήριο πιάτων, κάνεις μεγάλη διαφορά.

kouzina3

10. Κράτα μία μικρή “ακατάστατη” γωνία
Το ξέρουμε, μοιάζει σαν να ακυρώνουμε ότι είπαμε πριν, αλλά δεν είναι έτσι. Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, δεν εννοούμε να έχεις ένα βρώμικο σημείο στην κουζίνα σου, αλλά να ορίσεις ένα σημείο όπου θα αφήνεις κάτι μέχρι να βρεις τη θέση του. Για παράδειγμα, να έχεις ένα ράφι μέσα σε κάποιο ντουλάπι, ώστε καθετί καινούργιο να μπαίνει πρώτα εκεί και όχι να το παρατάς από εδώ κι από εκεί στον πάγκο.

Δείτε επίσης:
8 τέλεια φυσικά καθαριστικά που έχεις ήδη στο σπίτι

Κεραμική εστία σαν καινούρια με 3 κινήσεις