Τραγανή μαρέγκα που σπάει στο πρώτο κρατς, βελούδινη κρέμα γιαουρτιού και σιροπιασμένα σύκα. Η πάβλοβα αλά ελληνικά!

Η πρώτη φορά που ο ζαχαροπλάστης Ηerbert Sachse ανακάτεψε μαρέγκα με σαντιγί και σιρόπι φράουλας στο Περθ της Αυστραλίας ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄30. Η μπαλαρίνα Αννα Πάβλοβα ήταν η αιώνια αγαπημένη των Ρώσικων Μπαλέτων και τα βράδια που τελείωνε την παράσταση της Λίμνης των Κύκνων μαζεύονταν με όλο το θίασο στο ξενοδοχείο Esplanade.

Ο Βert, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα γλυκό που να έχει την ίδια χάρη με την Πάβλοβα στη σκηνή. Η πρίμα μπαλαρίνα ενθουσιάστηκε και σε λίγο καιρό η φήμη της πάβλοβα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι Νεοζηλανδοί χρόνια διεκδικούσαν την πατρότητα -υποστηρίζοντας ότι κρατούν τα πρωτεία από μια τουρνέ της Πάβλοβα στη Νέα Ζηλανδία- και ακόμα και σήμερα συνεχίζουν τον υπέρ πάβλοβα αγώνα για την κατοχύρωση σαν εθνική κληρονομιά.

Στην πραγματικότητα, τα υλικά είναι απλά: μαρέγκες, σαντιγί και φρούτα αλλά αρκεί να τη δοκιμάσει για να καταλάβει ότι η απλότητα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Το μυστικό βρίσκεται στον συνδυασμό των τριών και στο κορν φλάουρ που προσθέτουν πολλοί και κάνει την μαρέγκα τραγανή από έξω και μαστιχωτή από μέσα για να απορροφά την γλύκα του φρούτου.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει την δική του πάβλοβα. Με γιαούρτι χτυπημένο με ζάχαρη και ξύσμα κουμ κουάτ, με κρέμα λεμονιού από χιώτικα αρωματικά λεμόνια ή με φρέσκο κρητικό ανθότυρο με λίγη βανίλια και από πάνω ροδάκινα ψημένα στο φούρνο, αχλάδια σε κόκκινο κρασί ή εσπρέσο, ή καραμελωμένα σταφύλια με λίγο μέλι. Και ό,τι μένει από τις μαρέγκες δεν το πετάμε: το σπάμε, γεμίζουμε σφηνάκια και ρίχνουμε από πάνω γιαούρτι και φρούτα!

Ατομική πάβλοβα με γιαούρτι και σιροπιασμένα σύκα

Υλικά

2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
5 μοσχοκάρφια
5 σύκα
4 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
300γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
500γρ. γιαούρτι
ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζάνια νερό, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και τα μοσχοκάρφια. Μόλις πάρει βράση και αρχίζει να σιροπιάζει ρίχνουμε τα σύκα κομμένα στη μέση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αφρατέψουν ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ, το ξίδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.

Παίρνουμε δυο λαδόκολλες και σχεδιάζουμε με το στόμιο ενός κρασοπότηρου ένα κύκλο. Κόβουμε γύρω-γύρω και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Απλώνουμε τα φύλλα της λαδόκολλας σε ταψί, ρίχνουμε πάνω από κάθε φύλλο λίγη μαρέγκα και ψήνουμε μισή ώρα στους 150 βαθμούς και άλλη μισή ώρα στους 120.

Χτυπάμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα 80 γρ. ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και όταν κρυώσει η πάβλοβα βάζουμε από πάνω μια κουταλιά από το μίγμα γιαουρτιού και ένα μισό σιροπιασμένο σύκο.

Δείτε επίσης:

Πάβλοβα με βατόμουρα

Πάβλοβα σοκολάτας με μαρόν γλασέ

Χειμωνιάτικη πάβλοβα