Μια λαχταριστή συνταγή για νηστίσιμα ζυμαρικά με κρεμώδη κόκκινη σάλτσα, την οποία δένουν και ενισχύουν γευστικά τα ρεβίθια.

Ένα αχνιστό πιάτο γεμάτο θαλπωρή. Τα ζυμαρικά και τα ρεβίθια πρωταγωνιστούν στην ιταλική διατροφή. Τη συνταγή Πάστα ε Τσέκι (Pasta e Ceci) πολλοί την κατατάσσουν στις σούπες, ενώ άλλοι στα πιάτα με ζυμαρικά, ανάλογα με το πόσο δεμένη ή ζουμερή θα βγει η σάλτσα. Πολλοί επιλέγουν να προσθέσουν λαχανικά της αρεσκείας τους ή ακόμη και κρέας, όλα ταιριάζουν σε αυτό το θεσπέσιο φαγητό, αλλά η βασική του συνταγή είναι αυτή που ακολουθεί και -πιστέψτε μας- δεν της λείπει τίποτα.

Συνταγή

Υλικά
¼ φλιτζ. (60 ml) έ.π. ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
4 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς λιωμένες
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
Ανθό αλατιού
¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο
2 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
½ φλιτζ. (120 ml) ξηρό λευκό κρασί
3 φλιτζ μαγειρεμένα ρεβίθια
4 φλιτζ (950 ml) ζωμό ρεβιθιών (το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια)
¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
225 γρ. ζυμαρικά τις επιλογής σας, αρκεί να είναι μικρά, τύπου κοφτό μακαρονάκι ή πένες

Εκτέλεση
1. Σε μία μαντεμένια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το αλάτι, και ανακατεύουμε για περίπου 5΄, μέχρι το σκόρδο να χρυσίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μπούκοβο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμα.

2. Προσθέτουμε το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε από τον πάτο της κατσαρόλας ό,τι μπορεί να έχει κολλήσει. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για άλλα 2΄.

3. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. μαγειρεμένα ρεβίθια και 1 φλιτζ. ζωμό ρεβιθιών. Με μια πρέσα πατάτας ή μια ξύλινη κουτάλα, πιέζουμε τα ρεβίθια στα τοιχώματα της κατσαρόλας μέχρι να σπάσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και τον υπόλοιπο ζωμό ρεβιθιών και το μαύρο πιπέρι. Αλατίζουμε κατά βούληση.

4. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε τακτικά, 1΄-2΄ λεπτά λιγότερα απ’ ό,τι αναφέρουν οι οδηγίες της συσκευασίας, γιατί τα ζυμαρικά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και εκτός φωτιάς. Η σάλτσα θα πρέπει να έχει μειωθεί σε ποσότητα και η υφή θα πρέπει να θυμίζει κρεμώδη σούπα ή δεμένη σάλτσα. Μπορούμε να διορθώσουμε την πυκνότητά της προσθέτοντας ζωμό ή νερό. Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι, λόγω του αμύλου που περιέχουν τα ρεβίθια, η σάλτσα θα πήζει όσο περνά η ώρα.

5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα. Προαιρετικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Extra tip: Εάν δεν νηστεύουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο πεκορίνο.

Δείτε επίσης:

To μυστικό για αυθεντική καρμπονάρα

«Αperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα

Ιταλική μαρέγκα: ο σωστός τρόπος για να την πετύχεις