Αν ακολουθείτε vegan διατροφή ή αν απλά επιλέγετε φυτικά γάλατα για τον καφέ και τη διατροφή σας, δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με νερουλό αφρόγαλα.

Τα εναλλακτικά γάλατα έχουν μπει δυναμικά στη διατροφή μας. Δεν τα επιλέγουν μόνο όσοι ακολουθούν vegan διατροφή, αλλά και άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη λακτόζη ή απλά όλοι όσοι τα προτιμούν γευστικά. Για παράδειγμα, εγώ, τον τελευταίο χρόνο έχω γίνει πολύ καλή φίλη με το γάλα από ψημένα αμύγδαλα. Έχει γίνει το αγαπημένο μου και δεν λείπει ποτέ από το πρωινό μου.

Όμως, μιας και είμαι από τους ανθρώπους που έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στους καφέδες, ειδικά στους πιο πλούσιους και κρεμώδεις, πολλές φορές που δοκίμαζα να φτιάξω αφρόγαλα από φυτικό γάλα, το αποτέλεσμα με απογοήτευε.

Τελικά, η λύση αυτού του προβλήματος είναι πολύ απλή και κρύβεται στην ετικέτα του κάθε εναλλακτικού γάλακτος.

Τα μόνα φυτικά γάλατα που μπορούν να αφρίσουν και να πήξουν ικανοποιητικά, ώστε να μην έχει ο καφές μας να ζηλέψει τίποτα από τον καφέ που περιέχει ζωικό γάλα, είναι εκείνα που έχουν στα συστατικά τους έχουν τον φυσικό πολυσακχαρίτη, κόμμι τζελάν. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετος πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στα ζωικά γάλατα, όπως στο αγελαδινό, οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε αυτό, είναι και αυτές που δημιουργούν τα τοιχώματα των φυσαλίδων που απαρτίζουν τον αφρό. Οι πρωτεΐνες που προκύπτουν μετά από έντονη ανακίνηση, είναι και αυτές που ενισχύουν τα τοιχώματα των φυσαλίδων και κρατούν τον αφρό πηκτό και σταθερό. Οι πρωτεΐνες στα φυτικά γάλατα είναι πιο αδύναμες και δεν μπορούν να διατηρήσουν για πολλή ώρα τον αέρα παγιδευμένο μέσα στις φυσαλίδες, και γι’ αυτό το αφρόγαλα βγαίνει φλατ και νερουλό. Ο πρόσθετος πηκτικός παράγοντας, κόμμι τζελάν, ενώνεται με το ασβέστιο του φυτικού γάλακτος και παίρνει το ρόλο των πρωτεϊνών που λείπουν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλουμε να φτιάξουμε έναν απολαυστικό καφέ με πηχτό και κρεμώδες αφρό, θα ξέρουμε το κόλπο.

Συμβουλή: Επειδή, γενικά, είναι καλό να μην καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα με πρόσθετα συστατικά , είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φυτικά γάλατα με κόμμι τζελάν μόνο για να φτιάχνουμε το αφρόγαλά μας, και για όλες τις υπόλοιπες παρασκευές, να παίρνουμε απλά αυτό που μας αρέσει, κατά προτίμηση, χωρίς προσθήκες.

Δείτε επίσης:

Πώς να κάνεις πλούσιο αφρόγαλα στο φούρνο μικροκυμάτων

Φτιάχνουμε το πιο κρεμώδες «γάλα» βρώμης

Lungo, affogato ή romano; Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο;