Εάν υπήρχε ένα ψάρι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «υπερ-τροφή», θα λέγαμε πως αυτό είναι ο σολομός και αυτό γιατί αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Αν δεν τον αγοράσετε όμως φρέσκο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τον αποψύξετε;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές απόψυξης του θρεπτικού σολομού οι οποίες εξαρτώνται από το πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας. Το πιο βασικό είναι να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατήρησή του. Φροντίστε λοιπόν να παραμείνει σε θερμοκρασία μέχρι 4°C, για να αποφύγετε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η λύση του να τον αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου αποκλείεται, όπως η εναλλακτική του φούρνου μικροκυμάτων που επίσης μπορεί να αλλοιώσει και την υφή του. Ας δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές μας.

Αν έχετε αρκετό χρόνο
Ο ευκολότερος και μάλλον πιο χρονοβόρος τρόπος να ξεπαγώσει το ψάρι είναι να το αφήσετε για μία νύχτα στο ψυγείο. Απλά μεταφέρετε το πακέτο σε ένα δοχείο ή πιάτο στο οποίο έχετε βάλει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα υγρά και μετά από περίπου 24 ώρες θα είναι έτοιμος για μαγείρεμα.

Αν έχετε λιγότερο χρόνο
Αν ξεχάσατε να βάλετε τον σολομό στο ψυγείο αλλά το δείπνο είναι σε λίγες μόλις ώρες, η καλύτερη εναλλακτική είναι να βάλετε το ψάρι σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Γεμίζετε το δοχείο με νερό και βυθίζετε το ψάρι, χωρίς να το βγάλετε από τη σακούλα του. Το βάζετε στο ψυγείο και σε περίπου μία ώρα θα έχει ξεπαγώσει ανάλογα με το μέγεθος και πάχος του. Στη μισή ώρα το ελέγχετε και αλλάζετε το νερό.

Αν έχετε ελάχιστο χρόνο
Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μία ώρα για να ξεκινήστε το μαγείρεμα, μπορείτε να μαγειρέψετε το ψάρι κατευθείαν από την κατάψυξη. Είναι ασφαλές να το κάνετε γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπερνάτε τη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», που είναι οι θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 57°C. Για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει τρυφερός τον ψήνετε πρώτα για 5 λεπτά καλυμμένο σε υψηλή θερμοκρασία, Με αυτόν τον τρόπο θα βγουν ατμοί και θα μαγειρευτεί πρώτα στον ατμό. Στη συνέχεια, ξεσκεπάστε τον και μαγειρέψτε τον για 5-8 λεπτά για να εξατμιστεί οποιοδήποτε επιπλέον υγρό και είστε έτοιμοι.

Δείτε επίσης

Για πόσες μέρες διατηρείται ο σολομός στο ψυγείο;

Τι είναι τελικά αυτό το λευκό υγρό που βγάζει ο σολομός;

Τροφές που ενισχύουν τους πνεύμονες