Οι λάτρεις της σπιτικής πίτσας ενδεχομένως να έχετε ήδη επενδύσει σε μια πλάκα ειδική για το ψήσιμό της για άψογο αποτέλεσμα. Πώς όμως την καθαρίζετε χωρίς να την καταστρέψετε;

Το εξειδικευμένο αυτό σκεύος κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία στη ζύμη της πίτσας και έτσι ψήνεται πιο σωστά ενώ η πορώδης επιφάνειά του απορροφά την υγρασία του ζυμαριού οπότε η πίτσα γίνεται πιο τραγανή απ’ όταν θα χρησιμοποιούσατε απλό αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμά του γιατί απορροφά εύκολα σαπούνι ή κάθε τύπου καθαριστικό, άρα καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε για να το καθαρίσετε υλικά που δεν θα θέλατε να καταλήξουν στην πίτσα σας. Επίσης, πριν το καθάρισμα, πρέπει να αφήσετε την πλάκα να κρυώσει καλά γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να την ραγίσει. Δεν είναι όμως μόνο αυτά: αν τη βυθίσετε σε νερό θα απορροφήσει την υγρασία, οπότε ο χειρισμός ενός τέτοιου εργαλείου μάλλον πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για να μην καταστραφεί.

Τι θα χρειαστείτε για το καθάρισμα
Πλαστική σπάτουλα
Μαλακό πανί
Μπέικιν σόδα
Νερό
Σκληρή βούρτσα, οδοντόβουρτσα ή πλαστική βούρτσα καθαρίσματος

Οδηγίες
Αφήστε την πλάκα να κρυώσει πολύ καλά πριν την καθαρίσετε.
Αφαιρέστε τα υπολείμματα τροφίμων με την πλαστική σπάτουλα. Μην χρησιμοποιήσετε μεταλλική γιατί θα γρατσουνίσει την πλάκα.
Σκουπίστε την πλάκα με ένα μαλακό πανί .
Φτιάξτε μια πάστα από μπέικιν σόδα και νερό και απλώστε μια μικρή ποσότητα στο σκεύος τρίβοντας απαλά και με κυκλικές κινήσεις.
Σκουπίστε και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα.
Βέβαια, με τις πολλές χρήσεις, κάποιοι λεκέδες δεν θα μπορέσουν με τον καιρό να αφαιρεθούν όσες φορές και αν την καθαρίσετε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τη γεύση της πίτσας. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι ίσως και να τη βελτιώσουν…

Δείτε επίσης

Πίτσα: Ο απόλυτος οδηγός και πώς να την απολαύσετε

Πίτσα: Πόσες θερμίδες έχει και πώς να την κάνεις πιο υγιεινή

Εδώ θα φας την καλύτερη πίτσα στην Ευρώπη