Οι μαρμάρινος πάγκος είναι ό,τι πιο όμορφο μπορείτε να έχετε στην κουζίνα σας. Γνωρίζετε όμως τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνει σαν καινούριος όσο το δυνατόν περισσότερο; Θα σάς πούμε τι δεν πρέπει να κάνετε.

Ο βασικός λοιπόν κανόνας που πρέπει να θυμάστε αν θέλετε να διατηρήσετε τον μαρμάρινο πάγκο σας σε άριστη κατάσταση, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο thekitchn.com, είναι να μην έρθει ποτέ σε επαφή με λεμόνι. Οι μαρμάρινοι πάγκοι κατασκευάζονται από ανθρακικό ασβέστιο το οποίο αντιδρά χημικά με τα οξέα. Επειδή τα λεμόνια περιέχουν μεγάλα ποσοστά κιτρικού οξέος, ο χυμός του φρούτου αντιδρά με το ασβέστιο στους μαρμάρινους πάγκους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιφάνειά τους να καταστρέφεται και να δημιουργούνται θολά σημεία. Το ίδιο ισχύει και για υλικά όπως το ξίδι, η ζεστές σάλτσες αλλά και άλλα όξινα τρόφιμα όπως η ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια ειδικά προϊόντα που προστατεύουν το μάρμαρο αλλά, για να διατηρηθεί πιο σωστά, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή του με όξινες τροφές και πολύ ζεστές σάλτσες και σκεύη. Οπότε σκεφτείτε καλά τι θα έχει άμεση επαφή με τον πάγκο σας και χρησιμοποιείτε πάντα επιφάνειες κοπής.

Ακόμη αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού που μπορεί να περιέχουν όξινες ουσίες. Για να καθαρίσετε τον πάγκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων με χλιαρό νερό και ένα μαλακό πανί μικροϊνών.