Αν ψάχνετε για μια τέλεια βινεγκρέτ που πάει με όλα έχουμε την απάντηση: Βινεγκρέτ λεμονιού.

Εύκολη στην παρασκευή της, με λίγα υλικά μπορεί να μπει σε απλές σαλάτες, αλλά και σε σαλάτες ζυμαρικών, ακόμη και σε κοτόπουλο και ή ψάρι. Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα.

Πώς κάνουμε μια βινεγκρέτ λιγότερο όξινη;
Μια καλή βινεγκρέτ λεμονιού απαιτεί κάτι περισσότερο από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας το ντρέσινγκ με το αλάτι και βάζοντας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, μαλακώνει η οξύτητα της βινεγκρέτ δημιουργώντας μια πιο ισορροπημένη γεύση.

Γιατί η βινεγκρέτ μου είναι πικρή;
Μια καλή βινεγκρέτ λεμονιού πρέπει να έχει φρέσκια γεύση με μια ωραία ισορροπία μεταξύ γλυκών και πικάντικων χαρακτηριστικών. Μπορεί να έχει μια ελαφριά πικράδα, αλλά δεν πρέπει να έχει έντονα πικρή γεύση. Εάν έχει, τότε μπορεί αυτό να οφείλεται:

* Στο ξύσμα λεμονιού: Ενώ το ξύσμα λεμονιού μπορεί να εντείνει τη γεύση λεμονιού της βινεγκρέτ, ενδέχεται να αφήσει επίσης μια πικρή γεύση. Είναι καλύτερο λοιπόν να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού και να παραλείψετε το ξύσμα.

* Στη μεγάλη οξύτητα: Για μια καλά ισορροπημένη βινεγκρέτ, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ίση ποσότητα φρέσκου χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τη βινεγκρέτ λεμονιού
Δεδομένου ότι ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι το κύριο συστατικό αυτής της βινεγκρέτ, το καλύτερο μέρος για να την αποθηκεύσετε είναι στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης. Αποθηκεύστε τη σε ένα βάζο ή σε ένα άλλο δοχείο με καπάκι, ώστε να μπορεί να ανακινείται εύκολα πριν τη χρησιμοποιήσετε ξανά.

Πόσο διαρκεί η σπιτική βινεγκρέτ λεμονιού;
Όταν αποθηκεύεται σωστά, σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, η βινεγκρέτ λεμονιού θα διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Το λάδι μπορεί να διαχωριστεί και μπορεί να «κάθεται», αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Απλά την ανακατεύετε εκ νέου. Διατηρείται καλά και μπορείτε να κάνετε και διπλή παρτίδα αν γνωρίζετε ότι θα φτιάξετε πολλές σαλάτες τις επόμενες ημέρες.

Βινεγκρέτ λεμονιού (βγαίνει περίπου 1/2 φλιτζάνι)

Υλικά
1 μεγάλο ή 2 μεσαία λεμόνια
1 κουτ.  του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Στύβουμε τα λεμόνια μέχρι να έχουμε ¼ χυμό λεμονιού σε ένα φλιτζάνι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, το 1/2 κουταλάκι μουστάρδα, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε ένα μικρό μπολ ή ένα μικρό βάζο. Ανακατεύουμε, κλείνοντας καλά το βαζάκι, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο τέλος προσθέτουμε και το 1/4 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη!

Δείτε επίσης:
Απογειώνουμε τις σαλάτες με βινεγκρέτ ταχίνι!

Βινεγκρέτ με βαλσαμικό ξίδι και κουκουνάρι

H μουστάρδα η σωστή για ντρέσινγκ και βινεγκρέτ