Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κόψουμε ένα κρεμμύδι, ανάλογα με τη συνταγή για την οποία τα προορίζουμε. Οι 3 πιο κλασικοί τρόποι ωστόσο είναι σε λεπτές φέτες ή «μισοφέγγαρα», ζουλιέν, ψιλοκομμένα και ροδέλες.

* Για λεπτές φέτες ή «μισοφέγγαρα», με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κορυφή του κρεμμυδιού και αφήνουμε την άκρη με τις ρίζες. Στη συνέχεια κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση, το ξεφλουδίζουμε αφήνουμε το πρώτο μισό επάνω στην επιφάνεια κοπής, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Αρχίζουμε να κόβουμε σε φέτες, κατά μήκος, ξεκινώντας από την απέναντι πλευρά της ρίζας.

* Για ζουλιέν ακολουθούμε σχεδόν την ίδια διαδικασία, μόνο που αυτή τη φορά αφαιρούμε και τη ρίζα και αντί να κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες κατά μήκος, ξεκινάμε από τα δεξιά προς τα αριστερά (ή το αντίθετο αν μας βολεύει καλύτερα). Με αυτό τον τρόπο τα κρεμμύδια κόβονται πιο ομοιόμορφα σε πάχος.

* Για να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι, σε μικρά ζαράκια, κόβουμε την κορυφή του κρεμμυδιού και αφήνουμε την άκρη με την ρίζα. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση, το ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε το πρώτο μισό επάνω στην επιφάνεια κοπής, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Χαράζουμε 2 ή 3 φέτες, παράλληλες με το ξύλο κοπής και στη συνέχεια χαράζουμε κάθετα, πηγαίνοντας κατά μήκος από την κορυφή του κρεμμυδιού έως το άκρο της ρίζας. Τέλος, κόβουμε σταυρωτά από πάνω προς ρίζα.

* Για ροδέλες κρεμμυδιού, κόβουμε το επάνω μέρο και αφήνουμε τη ρίζα. Δημιουργούμε ακόμη μια σταθερή επιφάνεια, κόβοντας και ένα μικρό κομμάτι από μία από τις καμπύλες πλευρές. Ακουμπάμε το κρεμμύδι στην επιφάνεια κοπής από την πλευρά που αφαιρέσαμε το μικρό κομμάτι και κόβουμε σταυρωτά σε ροδέλες, τις οποίες χωρίζουμε μεταξύ τους στο τέλος.

Δείτε τη διαδικασία και σε βίντεο:

Για πραγματικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι, που θα λιώσει τελείως μέσα στη σάλτσα, μπορούμε να δοκιμάσουμε και τον τρίφτη τυριού.

Δείτε επίσης:
Κρεμμύδια: Μπορεί να μας κάνουν να κλαίμε, αλλά δεν λείπουν από την κουζίνα μας

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα κρεμμύδια

Τα μυστικά για τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια