Οι κολοκύθες είναι τώρα στην εποχή τους και ενώ σου έχουμε πει τι σου προσφέρει, πώς να τη μαγειρέψεις, ακόμα και πώς να τη σκαλίσεις για το Halloween, δεν σου έχουμε πει ακόμη τι να κάνεις με τα σποράκια της αφού την καθαρίσεις.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι ένα τέλειο σνακ για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες μέρες, όταν κλείνεσαι στο σπίτι λόγω καιρού βλέποντας σειρές και ταινίες και θέλεις κάτι να μασάς. Σίγουρα μπορείς να τους αγοράσεις έτοιμους, αλλά πίστεψε μας είναι πολύ εύκολο να τους φτιάξεις και στο σπίτι και μάλιστα, να τους δώσεις και τη γεύση που προτιμάς εσύ. Άσε που με τόσες κολοκύθες που αγοράζεις αυτή την εποχή, για να κάνεις σούπα και πίτες, είναι κρίμα να πετάς κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει πολύ γευστικό.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις κολοκύθα λοιπόν, αφαίρεσε τους σπόρους από το εσωτερικό και βάλε τους σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσουν για λίγα λεπτά. Έτσι, θα μπορείς να αφαιρέσεις ευκολότερα τα υπολείμματα από τη σάρκα κολοκύθας που τους περιβάλλουν. Στη συνέχεια, τους σουρώνεις και τους βάζεις σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν.

Μεταφέρεις τους σπόρους σε ταψί, τους απλώνεις καλά για να είναι σε μονή στρώση, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με αλάτι και τους ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν. Τους βγάζεις από το φούρνο, τους αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις!

Αν τώρα θέλεις να κάνεις το σνακ σου λίγο πιο ενδιαφέρον γευστικά, μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με λάδι καρύδας ή να προσθέσεις μπαχαρικά πριν το ψήσιμο, όπως ρίγανη, πάπρικα, κύμινο ή μπούκοβο. Επιπλέον, μπορείς να τους δώσεις και γλυκιά γεύση, βάζοντας τους σπόρους να ψηθούν χωρίς αλάτι και στο τέλος να τους πασπαλίσεις με λίγη καστανή ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου και κανέλα.

Extra tip
Όσοι σπόροι περισσέψουν μπορούν να αποθηκευτούν για 3 ακόμα ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.