Oι ξύλινες επιφάνειες κοπής ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά απαραίτητες στην κουζίνα μας. Για αυτό και μαζέψαμε όλες τις πιθανές ερωτήσεις, που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση τους και τις απαντάμε.

Μπορείτε να πλύνετε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής με σαπούνι;
Εν συντομία απαντάμε ναι: Λίγο υγρό πιάτων και ζεστό νερό είναι η καλύτερη κίνηση για το καθημερινό καθάρισμα της ξύλινης κοπής.

Όπως όλα τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη – κουτάλια, μπολ σαλάτας, πιάτα τυριών- μια ξύλινη επιφάνεια κοπής δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται στο πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι κουζίνας, ζεστό νερό, αλλά όχι καυτό, και το μέσο σαπούνι πιάτων που χρησιμοποιείται καθημερινά για να καθαρίσετε την σανίδα κοπής σας από τυχόν υπολείμματα φαγητού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά τη σανίδα με νερό.

Πώς να στεγνώσετε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής
Στεγνώστε σωστά την ξύλινη επιφάνεια κοπής σας μετά το πλύσιμο. Αρχικά, μην την αφήνετε ποτέ να μείνει βρεγμένη στο νεροχύτη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πως αφού έχετε ξεπλύνει την ξύλινη επιφάνεια κοπής, να τη στεγνώνετε αμέσως με μια πετσέτα κουζίνας και, στη συνέχεια, να τη βάλετε όρθια σε μία γωνία μέχρι να στεγνώσει τελείως. Αυτό επιτρέπει στο νερό που έχει διαπεράσει το ξύλο να εξατμιστεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, γεγονός που εμποδίζει την σανίδα να κυρτώσει ή να σπάσει.

Τι γίνεται με τους λεκέδες και την απολύμανση;
Οι λεκέδες, οι μυρωδιές και η ανάπτυξη βακτηριδίων είναι αναπόφευκτες σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, όπως είναι λογικό. Εάν τη χρησιμοποιείτε μάλιστα και για να κόψετε κρέας, η απολύμανση της επιφάνειας κοπής με φυσικές λύσεις είναι απαραίτητη.

Βάζετε στην επιφάνεια χοντρό αλάτι και μισή κούπα λεμόνι και καθαρίζετε και τις δύο πλευρές. Για μυρωδιές και βακτήρια, αραιώστε το λευκό ξύδι με λίγο νερό και ψεκάστε ολόκληρη την επιφάνεια κοπής. Αφήστε το υγρό για δύο ή τρία λεπτά, μετά πλύνετε και στεγνώστε όπως συνήθως.

Μια σημείωση σχετικά με τη χρήση ενός ξύλου κοπής για την προετοιμασία ωμού κρέατος, πουλερικών και ψαριών: Μπορείτε φυσικά, εάν είστε επιμελή με τον καθαρισμό να χρησιμοποιείται την ξύλινη επιφάνεια κοπής, αλλά η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική επιφάνεια κοπής η οποία πλένεται στο πλυντήριο και μπορείτε να την πλείνετε και με ζεστό νερό.

Ποια είναι η κίνηση για μακροχρόνια συντήρηση;
Το μόνο που χρειάζεστε για καλή συντήρηση είναι τα έλαια, όπως είναι τα φυτικά έλαια, έλαιο καρύδας, έλαιο καρυδιού και σπόρων. Απλώνετε ομοιόμορφα το λάδι σε μια εντελώς καθαρή και εντελώς στεγνή ξύλινη επιφάνεια κοπής και το ακουμπάτε όρθιο για μία ή δύο ώρες.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και ένα επιπλέον βήμα για να έχετε την τέλεια επιφάνεια κοπής. Προσθέστε λίγο κερί μέλισσας συνδυαστικά και με λίγο έλαιο ή βάλτε σκέτο το κερί. Μόλις το λάδι εμποτίσει στο ξύλο -όπως είπαμε στο προηγούμενο βήμα- απλώστε την κρέμα με το κερί ομοιόμορφα σε όλην την επιφάνεια κοπής και στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, σκουπίστε καλά με μία πετσέτας κουζίνας την επιφάνεια κοπής και έτοιμο.

Δείτε επίσης:
Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί

Κρητικό μαγκίρι (φρέσκα ζυμαρικά): ένα πιάτο ιστορία

Νάτσος… «φορτωμένα» γεύση