Θέλετε μπανάνα για τα γλυκά σας, αλλά δεν έχετε; Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε και να σάς πούμε πώς να έχετε πάντα διαθέσιμες μπανάνες στο ψυγείο σας. Ωστόσο ακόμη και εδώ υπάρχουν κανόνες.

Πριν ξεκινήσουμε, να σας πούμε πως γενικά προτιμούνται οι ώριμες μπανάνες για κατάψυξη, ακόμη και αυτές που μπορούν να έχουν ξεκινήσει να έχουν καφέ κηλίδες στη φλούδα τους.

Κατάψυξη ολόκληρης μπανάνας
Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες. Να σημειώσουμε, πως μπορούμε να καταψύξουμε τις μπανάνες με τη φλούδα τους, ωστόσο  θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεφλουδίσουμε μια παγωμένη μπανάνα.  Για αυτό ακριβώς, προτιμάμε τη μπανάνα χωρίς τη φλούδα της.

Οπότε, παίρνουμε τις μπανάνες, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και θα το αφήσουμε στην κατάψυξη για μια δυο ώρες. Έπειτα θα το βγάλουμε από την κατάψυξη και θα τοποθετήσουμε τις μπανάνες σε ένα σακουλάκι για την κατάψυξη με τα ειδικά κλιπ. Μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και 3 μηνες.

Κατάψυξη για το πουρέ μπανάνας
Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις κατεψυγμένες μπανάνες σε προϊόντα όπως ψωμί μπανάνας ή κέικ μπανάνας, είναι πιθανό να χρειαζόμαστε πολτοποιημένες μπανάνες. Πριν, λοιπόν τις καταψύξουμε θα τις πολτοποιήσουμε και θα τοποθετήσουμε τον πολτό μας σε σακουλάκι κατάψυξης με κλιπ. Στη συνέχεια, θα τον βάλουμε στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 3 μήνες. Πριν την χρήση βγάζουμε το σακουλάκι να ξεπαγώσει.

Πώς να ξεπαγώσετε τις κατεψυγμένες μπανάνες
Ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε με τις κατεψυγμένες μπανάνες ίσως χρειαστεί να τις ξεπαγώσουμε πρώτα. Η καλύτερη μέθοδος για την απόψυξη κατεψυγμένων φρούτων και για οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής είναι να μεταφέρουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου.

Εάν δεν προγραμματίσαμε σωστά τους χρόνους μας όμως και χρειαζομάστε τις μπανάνες το συντομότερο δυνατό, τις αφήνουμε έξω από το ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσουν. Επιλέγουμε μόνο τις μπανάνες που θα χρησιμοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, καθώς οι μπανάνες δεν πρέπει να ξεπαγώσουν και να καταψυχθούν εκ νέου.

Χρήσεις κατεψυγμένης μπανάνας
Αρχικά, μπορούμε να φτιάξουμε το διάσημο banana bread.  Μπορούμε ακόμη, να προσθέσουμε φέτες παγωμένης μπανάνας σε smoothies και σε άλλα δροσερά ποτά για να τα διατηρήσουμε κρύα και γλυκά.  Οι κατεψυγμένες μπανάνες έχουν και κρεμώδη υφή τύπου παγωτού και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε συστατικό για ένα vegan επιδόρπιο. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε muffins και κέικ.

Δείτε επίσης:
Χάρης Παπαλίτσας: Το σωστό ψωμί είναι τέχνη

Το… μάλλινο ψωμί και πώς μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς στο σπίτι

Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί