Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φρέσκα λαχανικά θα πρέπει να τα προτιμάμε στην κουζίνα μας ωστόσο, τα κατεψυγμένα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική γιατί συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται όμως να τα διαχειριστούμε διαφορετικά για να μαγειρευτούν όπως πρέπει;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι σίγουρα θετική γιατί κάθε υλικό για να αναδειχτεί η γεύση του πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά είτε είναι φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Για τη δεύτερη λοιπόν περίπτωση, έχουμε τον δοκιμασμένο ιδανικό τρόπο να τα απολαύσετε όταν τα μαγειρεύετε σκέτα. Στα φαγητά κατσαρόλας, όπως ένα λαδερό για παράδειγμα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, για τα βραστά ή τα μαγειρεμένα στον ατμό ισχύει ό,τι και για τα φρέσκα, ότι δηλαδή δεν πρέπει να μαγειρεύονται για πολλή ώρα για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους, γι’ αυτό και αναφερόμαστε στο άψογο ψήσιμο στον φούρνο.

Ψήστε τα λαχανικά σας σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψί που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Μην τα ψήσετε πολύ γιατί θα στεγνώσουν, ενδεχομένως και να καούν αν το παρακάνετε. Πρέπει ιδανικά να είναι τραγανά εξωτερικά και τρυφερά εσωτερικά, να «κρατάνε» δηλαδή. Μπορείτε επίσης λίγο πριν τα βγάλετε από τον φούρνο να τα ραντίσετε με αρωματισμένο ελαιόλαδο. Θα τους δώσετε άρωμα και γεύση ενώ το ελαιόλαδο θα βοηθήσει να γίνουν εξωτερικά πιο τραγανά. Η ιδανική θερμοκρασία για να τα ψήσετε χωρίς να το παρακάνετε είναι οι 200°C. Λέμε η ιδανική γιατί όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα εξατμιστεί ο πάγος και πρέπει το ψήσιμο να είναι ελεγχόμενο.

Δείτε επίσης

3 πράγματα που δεν έχουν θέση στην κατάψυξή σου

Καραντίνα – Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχεις για τη σωστή κατάψυξη των τροφών

Κορωνοϊος: Τροφές που δεν ήξερες ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη