Το «ψωμί των ξηρών καρπών», σε μετάφραση από το λατινικό του όνομα, panis nucatus (εξ ου και νουγκά), ήταν πάντα αγαπημένο κέρασμα. Η πρώτη εμφάνισή του πραγματοποιείται στην Κρεμόνα της Ιταλίας, γύρω στον 15ο αιώνα (όπου λέγεται torrone ή mandorlato, από το ιταλικό mandorle, δηλαδή αμύγδαλα).

Από εκεί περνάει στη Γαλλία και γίνεται νουγκά (nougat), αλλά και στη Γερμανία όπου είναι η βάση για την πραλίνα. Οι Καταλανοί το λένε torro και οι Επτανήσιοι μαντολάτο, αφού ήρθε από τους Ενετούς.

Κάθε περιοχή, μάλιστα, έχει τη δική της εκδοχή: οι Ισπανοί το προτιμούν λευκό με αμύγδαλο, οι Βενετσιάνοι πιο σκληρό και αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, και οι Βιεννέζοι πιο μαλακό και απαραίτητα με κακάο.

Το πιο σπάνιο, όμως, είναι το περσικό gaz από το Ισφαχάν, αρωματισμένο με ροδόνερο, που χαρίζουν στα παιδιά στο Νορούζ την πρώτη μέρα της άνοιξης.

Το μαντολάτο είναι η έμπνευση για όλες τις διάσημες μπάρες με σοκολάτα, καραμέλα και ξηρούς καρπούς των Αμερικανών, ενώ είναι πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία και βέβαια, σε όλη τη Μέση Ανατολή (περίφημα τα νουγκά του Λιβάνου).

Στη χώρα μας, πάλι, οι Ζακυνθινοί λένε ότι το σωστό μαντολάτο πρέπει να είναι σκληρό αλλά να σπάει εύκολα και να μην κολλάει στα δόντια. Έχουν, μάλιστα, μια παροιμία που αποδεικνύει τη φρεσκάδα του: «το μαντολάτο είναι γυαλί και αν δεν σπάσει μην το πάρεις…».

Πάμε να δούμε μια ωραία συνταγή, λοιπόν, για να το φτιάξετε στο σπίτι!

Μαντολάτο με φιστίκια, λεμόνι και θυμάρι

Υλικά

150γρ. ανάλατα φιστίκια, καθαρισμένα
250γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150γρ. μέλι
2 κουτ. σούπας γλυκόζη
2 ασπράδια
1 λεμόνι, το ξύσμα
7 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα φιστίκια. Βάζουμε στο φούρνο 6-8 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Toποθετούμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 100 ml νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα 2 ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές.

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα, χτυπώντας συνέχεια σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να «δέσει» το μίγμα. Προσθέτουμε τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί μήκους 23 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα και επάνω ρίχνουμε μια στρώση από το μίγμα. Απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε μια νύχτα να σταθεροποιηθεί.

Την επόμενη ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές κουτί μέχρι μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης:

Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές

Μαντολάτο με φουντούκι

Επιδόρπιο με μαντολάτο και μπανάνες