Έχετε όρεξη για σοκολάτα; Είναι μια καλή στιγμή να φτιάξετε το πιο γρήγορο και νόστιμο κέικ σοκολάτας που έχετε φτιάξει ποτέ. Ανοίξτε το ντουλάπι της κουζίνας, όλα τα υλικά βρίσκονται ήδη εκεί.

Ποια είναι τα βασικά υλικά για να φτιάξουμε ένα κέικ; Αλεύρι, αυγά, βούτυρο, γάλα. Σωστά; Το γρήγορο κέικ που προτείνουμε είναι «ανατρεπτικό» γιατί δεν χρειάζεται ούτε αυγά, ούτε βούτυρο ούτε γάλα. Σε τι διαφέρει λοιπόν το «ανατρεπτικό» κέικ από ένα συνηθισμένο vegan κέικ; Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε, πρόκειται για ένα μαλακό σοκολατένιο κέικ που γίνεται χωρίς ζωικές πρώτες ύλες.

Ένα κέικ με ιστορία
Το Wacky Cake, όπως είναι το όνομά του στην Αμερική από όπου και προέρχεται, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του αφού η συνταγή του δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930. Η περίοδος της Μεγάλης Κρίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους Αμερικανούς και τα χρόνια εκείνα διαδέχτηκε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Βασικά είδη διατροφής, όπως το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά ήταν δυσεύρετα και μοιράζονταν στις οικογένειες με το λεγόμενο δελτίο. Ήταν λοιπόν μια ιδιαίτερα δημοφιλής συνταγή εκείνη την εποχή η οποία δημιουργήθηκε μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Το Wacky Cake είναι ευρύτερα γνωστό και ως Depression Cake.

Πώς να φτιάξετε το Wacky Cake
Τo «ανατρεπτικό» σοκολατένιο κέικ φτιάχνεται πολύ γρήγορα, αφού χρειάζεται μόνο 10 λεπτά προετοιμασίας και 30 λεπτά ψήσιμο στον φούρνο.

Υλικά
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουτ. της σούπας κακάο σκόνη
1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζάνι ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
1 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι κρύο νερό
λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C. Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί με διαστάσεις 20Χ20 και το αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο ή το ψεκάζουμε με το ειδικό αντικολλητικό σπρέι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Παίρνουμε ένα μεγάλο κουτάλι και κάνουμε 3 μικρές λακούβίτσες στο μείγμα. Στην πρώτη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, στη δεύτερη το ξίδι και στην τρίτη τη βανίλια. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (σε κλωστή) από πάνω. Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια αραιή ζύμη.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι (20Χ20 εκ.) και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 30 με 35 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί, θα κάνουμε το κόλπο με το μαχαίρι, θα βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και θα το δούμε να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα κι όταν κρυώσει τελείως το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μερικές παραλλαγές στη βασική συνταγή
Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο έντονη γεύση στο κακάο, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ ½ με 1 φλιτζάνι έξτρα υλικά που μας αρέσουν, όπως μικρά κομμάτια λευκής ή μαύρης σοκολάτας ή ψιλοσπασμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.ά)

Μια άλλη ωραία ιδέα που θα δώσει στο κέικ μια διαφορετική γευστική νότα είναι να αντικαταστήσουμε το νερό της βασικής συνταγής με ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου. Σε αυτήν την περίπτωση ο καφές πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να τον ρίξουμε στο μείγμα.

Το «ανατρεπτικό» κέικ είναι έτοιμο! Ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ για όλη την οικογένεια που μπορείτε να απολαύσετε στο σπίτι, στο γραφείο ή να συνοδεύσει τα παιδιά στο σχολικό διάλειμμα.

Δείτε επίσης:
Κέικ βρώμης με καρύδα και σοκολάτα

Το απίστευτα καλό κέικ καφέ που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά

Ιστορία της γεύσης: Καρυδόπιτα