Πρώτα απ’ όλα ας ξεκινήσουμε από το τι είναι το «ψωμί μαϊμού» (monkey bread) γιατί εύλογα θα έχετε τις απορίες σας. Είναι, λοιπόν, ένα ψωμί που φτιάχνεται από ζυμαρένιες μπάλες. Συνήθως αυτό το ψωμί το «χτίζουμε» μέσα σε στρογγυλή φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση και αφού ψηθεί τραβάμε με το χέρι τις ζυμαρένιες μπάλες-μπουκίτσες.

Πρόκειται για ένα πιάτο, που φτιάχτηκε για να μοιράζεται το ψωμί σε μια πιο comfort εκδοχή! Το κλασικό αμερικανικό monkey bread είναι βέβαια γλυκό και θυμίζει ρολά κανέλας, όμως, αυτή η παραλλαγή που σας δίνουμε παρακάτω «παντρεύει» την ιδέα με την αγαπημένη όλων, πίτσα. Δοκιμάστε τη και σίγουρα θα την φτιάξετε ξανά και ξανά!..

Συνταγή για 6-8 άτομα

Ώρα που απαιτείται: 1 ώρα και 45΄ για το μαγείρεμα, 30΄ για να φουσκώσει η ζύμη, 20΄ για ξεκούραση

Γενικές οδηγίες
Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη πίτσας. Αντί να φτιάξουμε ένα ένα τα μπαλάκια με γέμιση πίτσας, κάνουμε ό,τι κάνουμε και για τα ρολά κανέλας. Ανοίγουμε 2 μεγάλα ορθογώνια κομμάτια ζύμης, τα κάνουμε ρολό γεμιστά με τη γέμιση, και κόβουμε σε ροδέλες. Κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλά μας και δίνουμε ένα κάπως σφαιρικό σχήμα. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Αν θέλουμε να βάλουμε πεπερόνι, το ζεσταίνουμε πρώτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, δεν θα βγάλει πολύ λάδι μέσα στο monkey bread. To λάδι που θα μείνει στο σκεύος που ζεστάναμε το πεπερόνι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε από πάνω το monkey bread πριν το ψήσουμε. Έτσι θα νοστιμίσει και θα γίνει η ζύμη του τραγανή και με ωραίο χρώμα. Μια οποιαδήποτε σάλτσα ντομάτας μας κάνει για ντιπάκι, για το σερβίρισμα.

Υλικά
Για το Monkey Bread
500 γρ. έτοιμη ζύμη πίτσας
120 γρ. πεπερόνι (καυτερό σαλάμι) σε φέτες
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
½ κουτ. του γλυκού ρίγανη ξερή
130 γρ. ώριμη μοτσαρέλα, τριμμένη

Για τη σάλτσα ντομάτας
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
800 γρ. ντομάτα κονκασέ από κονσέρβα
½ κουτ. του γλυκού ρίγανη ξερή
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
½ κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση
Γενικές παρατηρήσεις
Αρχικά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια στην οποία θα απλώσουμε το ζυμάρι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη ή δυσκολευόμαστε να την πλάσουμε, τη βάζουμε για 10΄ στην κατάψυξη.

Βήμα 1
Monkey bread: Απλώνουμε λαδόκολλες πάνω στις λαμαρίνες ψησίματος και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια στον πάγκο και μετά τα μεταφέρουμε στη λαδόκολλα. Καλύπτουμε με σελοφάν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15΄.

Βήμα 2
Βάζουμε τις φέτες πεπερόνι στον φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ για να βγάλουν το λίπος τους, περίπου για 60-90΄΄. Στα μισά αυτής της διαδικασίας, ανακατεύουμε μία φορά. Μεταφέρουμε το πεπερόνι, κατά προτίμηση με τη βοήθεια μας τσιμπίδας, σε χαρτί κουζίνα, για να στραγγίξει. Το λάδι που έμεινε στο μπολ από το πεπερόνι το κρατάμε για μετά. Πρέπει να είναι περίπου 1 κουτ. σούπας. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λάδι που έμεινε στο μπολ από το πεπερόνι. Στη συνέχεια, αλείφουμε το στρογγυλό ταψί του κέικ με το λάδι. Σε ένα καθαρό μπολ, ανακατεύουμε την παρμεζάνα με τη ρίγανη.

Βήμα 3
Παίρνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι ζύμης τη φορά. Το γυρνάμε απαλά λίγες φορές στον αλευρωμένο πάγκο και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε διαστάσεις 45 εκ. επί 20 εκ. Δύο εκατοστά μέσα από τη μεγάλη πλευρά του ορθογωνίου, στρώνουμε παράλληλα το μισό πεπερόνι. Προσθέτουμε τη μισή μοτσαρέλα πάνω από τη σειρά των πεπερόνι. Διπλώνουμε τα 2 εκ. της ζύμης που αφήσαμε ως περιθώριο πάνω από τη γέμιση και φτιάχνουμε ένα ρολό ρολάροντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο ορθογώνιο κομμάτι ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι 2 ίδια γεμιστά ρολά.

Βήμα 4
Κόβουμε το κάθε ρολό στη μέση και με τα δάχτυλά μας σφραγίζουμε τις άκρες τους. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε άλλα 3 και σφραγίζουμε και πάλι τις άκρες τους. Συνολικά, θα πρέπει να έχουμε 12 κομμάτια. Φτιάχνουμε μέσα στη φόρμα μία στρώση με τα 6 από τα γεμιστά κομμάτια ζυμαριού. Το κάθε κομμάτι πρέπει να απέχει περίπου 1.5 εκατοστό από το άλλο. Έπειτα, αλείφουμε καλά με το μείγμα λαδιού. Επαναλαμβάνουμε από πάνω με τα υπόλοιπα κομμάτια την ίδια διαδικασία. Καλύπτουμε τη φόρμα με σελοφάν και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου χαμηλά και θερμαίνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 5
Σάλτσα ντομάτας
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 90 δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε όλα τα βράσουν. Μειώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10΄, μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, καλύπτουμε, και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Βήμα 6
Ψήνουμε το monkey bread για περίπου 40΄, μέχρι να πάρει χρώμα. Στα μισά του ψησίματος δεν ξεχνάμε να περιστρέψουμε μία φορά τη φόρμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10΄. Αναποδογυρίζουμε το monkey bread σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10΄. Ζεσταίνουμε ξανά τη σάλτσα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.

Δείτε επίσης:

10 tips για να λειτουργεί η κουζίνα σας άψογα, σαν εστιατορίου

Μπανανόφλουδες: 7 χρήσεις τους που δεν είχες ποτέ σκεφτεί…

Πώς να φτιάξετε σπιτικό μαντολάτο