Κάνουν τη γαστρονομική ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, προσδίδοντας αλμυρές, γλυκές και εξωτικές πινελιές στα φαγητά. Τα μπαχαρικά είναι τα μυστικά όπλα στη φαρέτρα μας. Δρουν αθόρυβα, αλλά μπορούν να κλέψουν την παράσταση.

Ο ρόλος τους στο ψήσιμο στον φούρνο
Είναι σημαντικό να επιλέγουμε καλής ποιότητας μπαχαρικά σε σκόνη και να τα αναμειγνύουμε με τα στεγνά υλικά μας (ζάχαρη ή αλεύρι), ώστε να ενσωματώνονται σωστά και να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους στο ψήσιμο. Τα μπαχαρικά έχουν ημερομηνία λήξης. Καλύτερα να τα αγοράζουμε σε μικρές ποσότητες παρά να χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Καρδάμωμο (ή κακουλέ)
Κερδίζει ολοένα έδαφος, δεν λείπει από σχεδόν κανένα παραδοσιακό ινδικό γλυκό και πλέον χρησιμοποιείται πολύ σε γλυκές παρασκευές σε όλο τον κόσμο. Το δοκιμάζουμε σε ζύμες για κέικ και άλλα γλυκά φούρνου (π.χ. σε παντεσπάνι). Το καρδάμωμο ταιριάζει υπέροχα με λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης – το αναδεικνύουν λόγω της κρεμώδους υφής τους.

Αστεροειδές γλυκάνισο
Ταιριάζει απόλυτα σε εξωτικά πιάτα με κάρι και είναι πολύ καλός φίλος του ρυζιού. Όπου και αν μπει δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο χάρη στη χαρακτηριστική γεύση του που ξεχωρίζει. Είναι βασικό συστατικό του διάσημου κινέζικού μείγματος 5spices.

Σαφράν (ή κρόκος Κοζάνης ή ζαφορά)
Εδώ έχουμε 2 στα 2: γεύση και εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα κέικ και άλλες ζύμες, πρέπει όμως να
είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δοσολογία, αλλιώς θα επισκιάσει τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας μια σχεδόν μεταλλική επίγευση.

Δείτε επίσης:

Μπαχαρικά, αρωματικά και πολύτιμα

Μαγειρική χωρίς αλάτι γίνεται;

Γαρίδες με βότκα και σαφράν