Τα κρύα ζυμαρικά με λαχανικά και ντρέσινγκ είναι ό,τι πιο εύκολο και βολικό υπάρχει για να έχεις πάντα έτοιμο φαγητό στο ψυγείο σου. Ιδού μερικές συμβουλές και ωραίες ιδέες για να μην κάνεις πάντα την ίδια σαλάτα ζυμαρικών.

Πρώτα απ’ όλα και η κρύα σαλάτα ζυμαρικών θέλει τα μακαρόνια της al dente. Αφού, λοιπόν, τα βράσεις και τα σουρώσεις, τα περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν, τα ανακατεύεις και τα αφήνεις να κρυώσουν.

Τα ζυμαρικά που ταιριάζουν περισσότερο για σαλάτες είναι τα ριγκατόνι, οι πένες, οι βίδες και γενικά τα κοντά ζυμαρικά. Πάμε τώρα να δούμε τι θα προσθέσεις όταν κρυώσουν. Βασικά βάζεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου και ό,τι διαθέτει το ντουλάπι και το ψυγείο σου. Να μερικές νόστιμες ιδέες:

Greek salad ζυμαρικών: Όπως δηλώνει και τ’ όνομά της, σε αυτήν μπορείς να προσθέσεις ό,τι βάζεις στην ελληνική σαλάτα! Ακόμα και φέτα, που πίστεψέ με, ταιριάζει πολύ. Φυσικά δεν θα βάλεις κι άλλο τυρί, εκτός από τη φέτα, μετά. Απλά ψιλοκόβεις όλα τα φρέσκα υλικά (σε κυβάκια), που βάζεις στη χωριάτικη, προσθέτεις λάδι και λίγο ξίδι και είναι έτοιμη!

Με τόνο: Πάρε τόνο σε λάδι ή νερό, κομμάτιασέ τον με τα χέρια σου και ανακάτεψέ τον με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σου. Με τον τόνο πάνε τέλεια το καλαμπόκι, η κάππαρη, το κρεμμυδάκι και βέβαια η μαγιονέζα.

slata-me-makaronia

Με μπρόκολο: Αν σου αρέσει το υγιεινό αυτό λαχανικό, κάνεις μια πεντανόστιμη σαλάτα μαζί του. Αφού το βράσεις ελαφρά, ώστε να μη λιώσει, το αφήνεις να κρυώσει, το κόβεις σε μικρά μπουκετάκια και προσθέτεις ξεροψημένο μπέικον (το περνάς λίγο από το τηγάνι, χωρίς λάδι) και φλέικς παρμεζάνας.

vides-laxanikai

Με ψητά λαχανικά: Έψησες το προηγούμενο βράδυ λαχανικά και σου περίσσεψαν; Βάλε λίγα κομματάκια φέτας και ελιές, κόψε τα λαχανικά σε ροδέλες, πρόσθεσε λάδι και λίγο μπαλσάμικο και έχεις μια τέλεια σαλάτα ζυμαρικών.

salata-me-makaronia1

Τουρσάκια: Όλα τα τουρσιά και η κάππαρη ταιριάζουν πολύ με τα κρύα ζυμαρικά. Αγγουράκια τουρσί, πιπερίτσες και κάππαρη δένουν τέλεια με ζυμαρικά, φρέσκια ντομάτα και ελιές.

Με κοτόπουλο: Ακόμα και κοτόπουλο, αν σου έχει περισσέψει από την προηγούμενη, μπορείς να προσθέσεις στα κρύα ζυμαρικά, μαζί φυσικά με τριμμένη γραβιέρα (ή παρμεζάνα) και φρέσκα ντοματίνια.

Και μια συνταγή από την Ελένη Ψυχούλη
Βίδες με ψητά λαχανικά και φέτα