Ο PizzaChefArgy, κατά κόσμο Νίκος Αργυρόπουλος*, μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε αφράτα σκορδόψωμα.

Τα σκορδόψωμα είναι ένα αγαπημένο και λαχταριστό ορεκτικό που μπορεί να γίνει από τον καθένα μας εύκολα στο σπίτι.

Ειδικά σε περίοδο νηστείας όπως αυτή που διανύουμε είναι μια must επιλογή στο τραπέζι μας. Την συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με την μέθοδο Poolish για να γίνουν ιδιαίτερα αφράτα και ελαφριά και να τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.

Προετοιμασία Poolish
Υλικά
310 γρ.αλεύρι
310 ml νερό
4 γρ. ξηρή μαγιά

Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ η ένα μπωλ. Βάζουμε την μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας.

Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο η ένα λαστιχάκι την στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Προετοιμασία ζύμης (2 μπάλες των 400 γρ θα μας δώσουν 9-10 Σκορδόψωμα)
Υλικά
Poolish 620 γρ.
Αλεύρι 160 γρ.
Αλάτι 15 γρ.
Ελαιόλαδο 15 ml

• Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε την ζύμη. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.
• Ζυμώνουμε το Poolish με την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στην συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
• Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
• Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
• Τις αφήνουμε επίσης σκεπασμένες για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Tip: Την ζύμη σε δύο μπάλες δεν την επέλεξα τυχαία και αυτό γιατί μπορούμε να κάνουμε την μια μπάλα πίτσα και την άλλη σκορδόψωμο σαν ορεκτικό.

Προετοιμασία (Σκορδόλαδο)
Υλικά
3 σκελίδες σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
15 γρ. μαιντανός

Σε ένα πολυκόφτη multi τοποθετούμε τα σκόρδα μας, το ελαιόλαδο και τον μαιντανό κομμένο. Tα αλέθουμε για λίγο. Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονη την γεύση του σκόρδου μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα 1 με 2 σκελίδες.

Εκτέλεση Συνταγής
Πιέζουμε ελαφρώς τις μπάλες μας χωρίς να τις λεπτύνουμε αρκετά. Με την σπάτουλα κόβουμε την κάθε ζύμη σε 4-5 τεμάχια (λωρίδες). Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τις τοποθετούμε εκεί σε πλεξούδες. Τις αλείφουμε με σκορδόλαδο και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Με το πινέλο μας αλείφουμε πάλι τα Σκορδόψωμα μας με σκορδόλαδο όταν βγούνε από τον φούρνο ψημένα. Τέλος ρίχνουμε χοντρό αλάτι από πάνω κατά το σερβίρισμα.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή:

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Νάπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 2000 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 4.500 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.

Δείτε επίσης:
Pizza Carbonara: Φτιάχνουμε την πιο λαχταριστή πίτσα με τη μέθοδο poolish

7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα

Πίτσα με μαύρο σουσάμι (στη ζύμη) και πέστο βασιλικού (για σάλτσα)