Η σωστή διαχείριση της τροφής είναι τρόπος ζωής και ένδειξη πολιτισμού αφού είναι γνωστό ότι η σπατάλη του φαγητού δεν έχει συνέπειες μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές. Συγκεντρώσαμε 3 ακόμα τρόπους για να καταλήγει το φαγητό εκεί που πρέπει. Θυμηθείτε ότι όλα δεν θέλουν κόπο αλλά τον κατάλληλο τρόπο για να γίνουν σωστά.

Αλλάξτε τον τρόπο που ψωνίζετε
Μπορεί να προτιμάτε χάριν ευκολίας να αγοράζετε φυλλώδη λαχανικά σε συσκευασίες και να τα καταναλώνετε άμεσα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές εναλλακτικές για να εξοικονομούμε χρόνο στην κουζίνα οπότε σωστά πράττετε. Αν ωστόσο η κατανάλωσή τους δεν είναι και τόσο άμεση, είναι προτιμότερο να τα αγοράσετε φρέσκα, να τα πλύνετε και να τα διατηρήσετε έως και 3 μέρες στο ψυγείο καλυμμένα με νοτισμένο χαρτί κουζίνας για να παραμείνουν φρέσκα και δροσερά. Στεγνώστε τα καλά όμως πριν τα αποθηκεύσετε και μην τα αφήσετε παραπάνω στο ψυγείο σας γιατί θα αλλοιωθούν και τελικά θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Σκεφτείτε σοφά για ό,τι τρόφιμο προμηθεύεστε και τον τρόπο αποθήκευσής του. Φρούτα και λαχανικά προτιμότερο να τα αγοράζετε μη συσκευασμένα. Δύο επιπλέον βήματα στην προετοιμασία τους πριν την κατανάλωση (καθάρισμα και πλύσιμο) μπορεί να τα σώσουν από τον κάδο.

Οι ημερομηνίες λήξης
Οι ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στα προϊόντα είναι ενδεικτικές. Γιατί όταν κάτι δεν μυρίζει άσχημα, δείχνει να είναι εντάξει και επίσης δεν έχει αλλοιωθεί η γεύση του, να το πετάξετε; Το γάλα μπορεί να έληξε για παράδειγμα σήμερα αλλά αν δεν το ανοίξατε 4 μέρες πριν (χρονικό διάστημα αρκετό για να αλλοιωθεί το περιεχόμενο της συσκευασίας) και είναι κατάλληλο για κατανάλωση, μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικό ρυζόγαλο ή να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκά γενικά.

Οι ετικέτες
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, το περιεχόμενο κάθε συσκευασίας αρχίζει να αλλοιώνεται από τη στιγμή που την ανοίγετε. Σε ευπαθή προϊόντα ή βαζάκια με σάλτσες, μπορείτε αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τη διάρκειά τους, να βάζετε ετικέτες για την ημερομηνία που τα ανοίξατε. Κομμένα λαχανικά, μυρωδικά, φρούτα, κρέατα κ.λ.π πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ημερομηνία αν έχετε σκοπό να τα βάλετε στην κατάψυξη για να έχετε απόλυτο έλεγχο των προμηθειών σας. Δείτε εδώ τις συμβουλές της ομάδας του Olivemagazine.gr για καλύτερη οργάνωση της κατάψυξής σας.

Δείτε επίσης

5 τρόποι για να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού

Σπατάλη τροφίμων: Οι επιλεκτικοί καταναλωτές καταστρέφουν τον πλανήτη!

Καραντίνα – Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχεις για τη σωστή κατάψυξη των τροφών