Οι σάλτσες είναι παρασκευάσματα από μείγμα διαφορετικών υλικών που σκοπό έχουν να νοστιμίσουν τα φαγητά μας, να τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα και να τα αναδείξουν. Κάποιες φορές οι σάλτσες σκοπό έχουν να καλύψουν μικρές ατέλειες της γεύσης. Άρα η σάλτσα είναι υπεύθυνη για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός φαγητού.

Τι κάνετε όμως αν κάτι πάει στραβά με τη σάλτσα σας; Σίγουρα δεν το βάζετε κάτω και προσπαθείτε να σώσετε την κατάσταση. Να μερικά τρικ για να διορθώσετε κάποια συνηθισμένα λάθη:

ALATI_2

Σας έπεσε πολύ αλάτι;
Προσθέτετε στη σάλτσα λίγο νερό και μια πατάτα κομμένη σε κύβους ή ροδέλες. Η πατάτα θα απορροφήσει μέρος του αλατιού και η γεύση της σάλτσας θα βελτιωθεί.

Σας έπεσε πολύ πιπέρι;
Προσθέστε στη σάλτσα λίγη κρέμα γάλακτος και η γεύση της θα γίνει πιο ήπια.

Σας έπεσε πολύ λάδι;
Αφήστε τη σάλτσα να ηρεμήσει και το λάδι θα ανέβει στην επιφάνεια. Με ένα κουτάλι απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερο λίπος από την κατσαρόλα. Αφήστε τη σάλτσα να ξαναηρεμήσει και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Σας έπιασε η σάλτσα;
Σβήστε τη φωτιά και μεταφέρετε τη σάλτσα σε καθαρό σκεύος χωρίς να την ανακατέψετε καθόλου. Το καμένο μέρος της σάλτσας θα μείνει στον πάτο του πρώτου σκεύους.

saltsa1

Η γεύση της δεν έχει ενδιαφέρον;
Αν το αλατοπίπερο και η ζάχαρη δεν είναι αρκετά και πρόκειται για σάλτσα ντομάτας, τότε κάποια φρέσκα ή ξερά μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος, ο άνηθος, η ρίγανη μπορούν να της δώσουν άρωμα και φρεσκάδα. Κάποια μπαχαρικά επίσης, όπως η κανέλα και το γλυκό κόκκινο πιπέρι της ταιριάζουν πολύ και θα της δώσουν πικάντικη νότα. Αν πρόκειται για άλλη σάλτσα, λίγο κρασί, λίγο ξύδι, λίγο μέλι, μουστάρδα, κάποια μπαχαρικά ή φρέσκα και ξηρά μυρωδικά, ακόμα και η κρέμα γάλακτος μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση της.

Η σάλτσα σας βγήκε πολύ πηχτή;
Αραιώστε την με ζεστό ζωμό, νερό ή κρασί. Αν πρόκειται για σάλτσα που περιέχει κρέμα γάλακτος, αραιώστε τη με λίγο γάλα. Αν πρόκειται για σάλτσα τυριού η οποία προορίζεται για τα ζυμαρικά σας, λίγο νερό από αυτό που βράζουν τα ζυμαρικά θα της δώσουν τη ρευστότητα που επιθυμείτε.

Η σάλτσα σας είναι αραιή και χρειάζεται δέσιμο;
Η σάλτσα του ψητού σας θα αποκτήσει πιο σφιχτή υφή αν της προσθέσετε στο τέλος μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, φρέσκο ή μαργαρίνη. Ένας άλλος τρόπος αν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, είναι να διαλύσετε λίγο κορν φλάουρ σε ένα ποτήρι με λίγο νερό, να προσθέσετε λίγο ζωμό από το φαγητό και να αδειάσετε το μείγμα στη σάλτσα, περνώντας το από σουρωτήρι. Τρίτος τρόπος είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά βούτυρο με μια κουταλιά αλεύρι μέχρι να ενωθούν, να διαλύσετε το μείγμα με λίγο ζεστό ζωμό ανακατεύοντας με σύρμα και να το προσθέσετε στη σάλτσα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να κατανεμηθεί παντού.

avgolemono_248846512

Για να μην σας κόψει το αβγολέμονο
Για αφράτο και πηχτό αβγολέμονο, χτυπήσετε τα ασπράδια με σύρμα σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε ξεχωριστά τους κρόκους με το χυμό του λεμονιού, προσθέστε τη μαρέγκα και μετά μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσοχή! Όταν θα ρίξετε το αβγολέμονο στο φαγητό, δεν πρέπει να βράζει. Θα κουνήσετε την κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού και θα την ξαναβάλετε στο ζεστό μάτι, όχι για να βράσει το φαγητό, γιατί θα κόψει το αβγολέμονο.