Φιδές, πόντζι, τσάι από κυδωνόφυλλα και σύκα με κανέλλα. Τα ζεστά της Αρκαδίας όπου το χιόνι κατεβαίνει νωρίς από τα βουνά…

Φιδές
Βάζετε 2 ποτήρια νερό να βράσει, ρίχνετε λίγο αλάτι, 2 κουλούρες φιδέ που έχετε σπάσει με τα χέρια σας και μόλις βράσει (πρέπει να είναι παχύς χυλός), αποσύρετε, ρίχνετε ένα ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί και πίνετε όσο είναι ζεστό.

Πόντζι
Ελληνοποίηση του βρετανικού punch –μάλλον από κάποιους μετανάστες που επέστρεψαν στα χωριά προσαρμόζοντας τη συνταγή στο τοπικό πόντζι. Ένα και ένα για τα κρυολογήματα αν και χρειάζεται μέτρο. Βάζετε 2 ποτήρια του κρασιού τσίπουρο με 6-7 κουτ. σούπας πετιμέζι ή 1 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράζει. Μόλις φουσκώσει αποσύρετε και πίνετε σιγά-σιγά και σε δόσεις (εννοείται αφού έχετε συζητήσει πρώτα με το γιατρό σας).

Τσάι από κυδωνόφυλλα
Πριν μερικά χρόνια ήταν το πράσινο, τώρα το λευκό. Ό,τι τσάι, όμως, και αν διαλέξετε είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών. Ειδικά αν προσθέσετε μια φέτα τζίντζερ (θερμαντική και «καθαρτική» για τον οργανισμό), ένα ξύλο κανέλας (αντιφλεγμονώδες) και λίγο κάρδαμο. Εξαιρετικό και το τσάι από κυδωνόφυλλα που βράζετε όπως ακριβώς το τσάι βάζοντας και 1 κουτ. σούπας μέλι γιατί είναι λίγο στυφά.

Σύκα με κανέλα
Από τα κλασικά ζεστά για το κρύο και το κρυολόγημα αφού μαλακώνει το λαιμό. Βράζετε 7-8 ξηρά σύκα σε 4 φλιτζάνια νερό μαζί με 1 ξύλο κανέλας και γαρίφαλα. Όταν βράσουν τα αφήνετε να μαλακώσουν, σουρώνετε και πίνετε το ζουμί. Εννοείται ότι τρώγονται και τα σύκα, ζεστά με λίγη κανέλα.

Δείτε επίσης:

Κρύο ζελέ και ζεστό κρασί κανέλας

Τελικά, το τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Γιατί είναι καλό να πίνεις καθημερινά τσάι ιβίσκου;